Personalizuj svoje oblečenie kvalitnou strojovou výšivkou alebo svoje nože vygravírovaným textom!
B. Michalčík: Letný ryžový šalát s grilovanou nektárinkou
Vedeli ste, že zelenina a ovocie nemusia byť na tanieri striktne oddelené? A že grilovať môžeme aj nektárinku či melón? V letných horúčavách sa nám prirodzene žiada stravovať ľahšie, preto zeleninový alebo ovocný šalát z čerstvých sezónnych surovín je skvelou voľbou. Zasýti, osvieži, ochladí a skvele chutí. Braňo sa ale nebojí pridať k zelenine aj ovocie, ktoré dokonca ugriluje. Zahviezdite pri najbližšej grilovačke týmto receptom.
Peter Varga: Marhuľové guľky z tvarohového cesta
Marhule sú jednou zo skvelých letných štavnatých pochúťok. Peťo ich má plnú záhradu a po zbere ich spracuje na rôzne spôsoby. Džem alebo bublanina je tiež skvelým nápadom, ale pripraviť sa z nich dajú aj úžasné marhuľové guľôčky, ktoré milujú malí aj veľkí. Jednoduché nelepivé tvarohové cesto je Peťove obľúbené, pretože je chutné a rýchle. Vyberte si posýpku podľa chuti a vychutnávajte leto!
Mirka Chvosteková: Crème brûlée s karamelovou krustou
Sladučký lahodný dezert Crème brûlée pochádza z Francúzska, ako je z jeho názvu zrejmé. Tak honosne to znie, že by bola škoda to prekladať, ale ak by sme chceli, máme z toho spálený krém. Názov je skutočne výstižný, pretože tento dezert, ktorý sa servíruje studený v malých zapekacích miskách, obsahuje naozaj krém (custard) a spálenú karamelovú krustu na jeho povrchu, ktorú najjednoduchšie dosiahnete pomocou flambovacej pištole.
Michal Kulik: Sedliacky podpecník s bryndzou
Poznáte podpecník, alebo podplamenník, či posúch? Tradičný kúsok zo slovenskej kuchyne, ktorý voláme aj slovenská pizza, pretože veľmi pripomína túto taliansku špecialitu - tvorí ho kysnuté chlebové cesto s pochutinami na vrchu pripravené v špeciálnej peci. Cesto je ale nadýchanejšie, mäkšie, vláčnejšie, ako sme zvyknutí aj pri klasických slovenských koláčoch starej mamy.
Michal Kulik: Grilovaná panenka so špargľovým krémom a plneným baklažánom
Čaká vás nálož chutí! Pri Michalových receptoch nás neodradí dlhý názov, pretože vieme, že každá surovina má na tanieri svoje miesto a význam. Kombinácia surovín, ktoré spolu hrajú. Vyskúšajte grilovanú bravčovú panenku zladenú so špargľou, mätou, limetkou, baklažánom, cviklou, zemiakmi a dotvorenú efektným parmezánovo-bylinkovým čipsom.
B. Michalčík: Domáci zemiakový chlieb
Chutný, sýty, vláčny... taký je chlieb, keď potrebujete nasýtiť veľkú rodinu a v komore nájdete zemiaky, múku a mlieko, ako kedysi naše prastaré mamy. Zemiakový chlieb je jednoducho slovenská klasika, vychádzajúca z tradícií a našich chutí. :) Braňo ako vždy ale nezostal len pri tradičnom recepte. Tento chlebík môžete ozvláštniť pridaním žihľavy, alebo použitím cvikle namiesto zemiakov. Vyskúšate? Braňo odporúča, ale nemusíte. :) Zostať pri osvedčenej klasike je úplne v poriadku.
Michal Kulik: Jarná kuracia roláda s hríbovou omáčkou
Vítame šéfkuchára Hotela Senec**** Michala Kulika na našom blogu! :) Začneme jeho receptom na kuraciu rolku plnenú špenátom, medvedím cesnakom, slaninou a údeným syrom, so zemiakovo-mrkvovým krémom a hríbovou omáčkou.
B. Michalčík: Tradičná veľkonočná tvarohová paska
Domáca sladká paska, či pascha, je rozšírená najmä na východnom Slovensku, kde neodmysliteľne patrí k veľkonočnému stolu. Je to natoľko dôležitá súčasť tradície, že sa dáva aj posvätiť v chráme a odzrkadľuje, aká bude v tom roku úroda. Ak sa totiž skutočne vydarí, môže sa gazdiná tešiť na úrodný rok. Šéfkuchár Braňo pochádza práve z východného Slovenska, preto jeho recept na veľkonočnú pasku bude zaručené skvelý.
B. Michalčík: Talianska veľkonočná Colomba
Rovnako ako na Slovensku a iných krajinách, aj Taliani majú svoje veľkonočné tradície. Dobré jedlo k Talianom patrí a inak to nie je ani na Veľkú noc. Jedným z nich je tradičná talianska veľkonočná dobrota v tvare holubice - Colomba, alebo Colomba di Pasqua (veľkonočná holubica). Je to nadýchaný ľahký koláč, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je kandizované ovocie a mandle. A pretože Braňo pôsobil počas svojej kariéry šéfkuchára aj v Taliansku, tento skvelý koláč mu neunikol.
Milan Junior Zimnýkoval: Pečené jahňa s knedličkami
Milan Zimnýkoval, alias Junior, je okrem iného aj kuchár nadšenec. Pod vedením šéfkuchára Mareka Orta pripravil skvelé veľkonočné menu, nechajte sa inšpirovať. Bude to pečené mliečne jahňa so sladkou grilovanou šalotkou, bylinkovými knedličkami, mladým špenátom a zelerovým pyré.
Peter Varga: Rýchla pizza bez kysnutia
Väčšina vecí potrebuje svoj čas, veď na dobré sa oplatí čakať. Ale niekedy jednoducho zvíťazí hlad a rýchlosť je nutná voľba. Ak nemôžete čakať na vykysnutie pizza cesta, riešením je tento recept, ktorý je z pera šéfkuchára Petra Vargu. Odporúčané len v prípade veľkej núdze, ale aj tak veľmi chutné.
Jar praje očiste tela, na detox však treba s rozumom
Rovnako ako pri diéte sa pri detoxikácii organizmu môžeme dostať do rôznych stravovacích extrémov, ktoré nám môžu viac uškodiť ako pomôcť. Záleží preto, akú očistnú kúru si zvolíme a čo s ňou chceme dosiahnuť. Je cielená detoxikácia skutočne prospešná a potrebná pre náš organizmus? Hovorí Zdenka Havettová, poradkyňa pre výživu.