B. Michalčík: Oriešková griláž

Jednoduchý dezert, ktorý nechýba vo vianočnej ani veľkonočnej zbierke tradičných receptov. Poznáme ich z detstva, aj z každej návštevy. :) Krásne orieškové, karamelovo sladučké. Grilážky, či griláž. Ak ich na záver polejete čokoládou, neodolá im už nik.
Na griláž budeme potrebovať:
- 300 g cukor
- 250 g maslo
- 200 g orechy vlašské alebo lieskovce
- 1 salko
- 1 balík oblátky
- 1 lyzička morská soľ
Čokoládová poleva (nemusí byť):
- 100 g čokoláda
- 30 g maslo
Postup:
Nasekané orechy na malé kúsky opražíme na sucho, dáme bokom a v tom istom hrnci za stáleho miešania rozpustíme cukor na hladký karamel bez hrudiek. Do karamelu za stáleho miešania prilejeme salko, následne pridáme soľ a maslo, ktoré sa v zmesi pekne rozpustí. Odstavíme z plameňa a prisypeme opražené orechy.
Premiešame a hotový krém rovnomerne rozotrieme na oblátky od stredu po okraj. Pri okraji necháme cca 2 cm vôľu, aby nám krém po zatlačení nevytiekol. Krém nám vystačí na naplnenie cca 10 oblátok.
TIP od Braňa: Krém na griláž natiera klasickou naberačkou. Ňou naleje zmes na oblátky a spodnou stranou hneď aj rozotrie.
Oblátky zaťažíme plechom, na ktorý položíme napríklad 2 kg múky, atlas alebo bibliu. :)
Najťažšia časť prichádza teraz, pretože griláž musíme takto nechať bez povšimnutia až do druhého dňa stuhnúť a vychladnúť. Potom už len rovnomerne nakrájame, ozdobíme rozpustenou čokoládou a vychutnávame.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.