Peter Varga: Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Marhule sú jednou zo skvelých letných štavnatých pochúťok. Peťo ich má plnú záhradu a po zbere ich spracuje na rôzne spôsoby. Džem alebo bublanina je tiež skvelým nápadom, ale pripraviť sa z nich dajú aj úžasné marhuľové guľôčky, ktoré milujú malí aj veľkí. Jednoduché nelepivé tvarohové cesto je Peťove obľúbené, pretože je chutné a rýchle. Vyberte si posýpku podľa chuti a vychutnávajte leto!
Na marhuľové guľky budeme potrebovať:
- 15 stredne veľkých marhúľ
Cesto:
- 500 g tvaroh jemný
- 4 ks vaječný žĺtok
- 300 g múka polohrubá
- štipka soli
Na ozdobenie:
- Strúhanka, mak alebo pistácie
- Práškový cukor
- Maslo
- Čerstvé sezónne ovocie podľa chuti
- Čerstvé lístky mäty
![]() |
Postup:
V miske spracujeme suroviny na cesto. Ak by lepilo, prisypeme trocha múky. Cesto rozdelíme na cca 40 g časti, ktoré roztlačíme, do stredu položíme vykôstkovanú marhuľu rozkrojenú na polovicu a v dlaniach vytvoríme gulôčku. Takto pripravíme asi 25-30 guliek.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, v ktorej uvaríme guľky. Po vyplávaní na povrch ich ešte cca 5 minút povaríme na miernom plameni. Vyberieme sitkom a prepláchneme vodou. Hádžeme ich do misky s mäkkým maslom a posypeme nasucho opraženou strúhankou, makom alebo rozmixovanými pistáciami (príp. použijeme iné orechy podľa chuti) a cukrom. Dozdobíme čerstvým ovocím a mätou.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.