B. Michalčík: Škvarkové pagáčiky

Škvarkové alebo oškvarkové pagáče patria do tradičnej domácej kuchyne. Cesto sa prekladá a tým vrství, vďaka čomu sú pagáčiky krehké a jemné. Pagáče si môžete pripraviť s rôznymi prísadami, ale klasické škvarkové sú snáď najobľúbenejšie a aj najznámejšie. Netreba sa báť prípravy, výsledok stojí za to. Skúste to ako šéfkuchár Braňo.
Na škvarkové pagáče budeme potrebovať:
Cesto:
- 1,2 kg hladká múka
- 4 ks žĺtko
- 480 ml kyslá smotana
- 4 PL lyžice bravčová masť
- štipka mleté čierne korenie
- 300 ml mlieko
- 1 kocka droždia
- 1 ČL cukru do kvásku
Plnka:
- 700 g škvarky
- 2 PL lyžice masti
- 1 vajíčko na potretie
- morská soľ, chilly, rasca, sezam na ozdobu
Postup:
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do hotového kvásku pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme hodinu prikryté kysnúť.
Plnku pripravíme tak, že pomelieme škvarky a rozmiešame v rozpustenej masti, bude sa lepšie natierať.
Hotové cesto rozvaľkáme na 0,5 cm a potrieme časťou plnky. Potom ho preložíme z pravej strany do stredu a aj z ľavej strany do stredu, natrieme zvyšok plnky a preložíme na polovicu. Takto necháme ešte pol hodinku kysnúť a následne rozvaľkáme na hrúbku 2 - 3 cm. Vykrajujeme pagáčiky, ako naše babičky, môžeme použiť klasický hrnček alebo "horčičák". :)
Potrieme vajíčkom, posypeme podľa chuti soľou, rascou, sezamom, či lupienkami chilly, a pečieme 25 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.