Blog Profikuchar.sk
Vitajte v našom poriadne ostrom blogu, ktorý je plný chutnej inšpirácie a najžiadanejších ingrediencií! Nájdete tu skvelé kulinárske špeciality, aj najnovšie informácie z gastro sveta od naslovovzatých odborníkov z radu profi kuchárov. Sledujte nás a neunikne vám žiadna novinka!

Ladislav Belák: Špargľa s holandskou omáčkou, grilovaným lososom a zemiakmi
Sezóna špargle je v našich končinách približne od konca apríla až do júna. Poznáme zelenú, bielu, dokonca fialovú špargľu a práve tá biela - chuťou lahodnejšia a jemnejšia - je okrem jej benefitov na naše zdravie známa aj ako afrodiziakum. Šéfkuchár Ladislav Belák prezradil svoj obľúbený recept z bielej špargle, ktorá sa skvele dopĺňa s lososom a holandskou omáčkou pripravovanou na pare. Chutné, ľahké, výživné.

Ako si vyrobiť domáce jerky
Chutné mäsové pochúťky sa dajú pripravovať na množstvo spôsobov. Čerstvé mäso sa dá variť, grilovať, piecť aj dusiť. Ak si ho chcete uskladniť na dlhší čas, pravdepodobne vás ako prvé napadne dať ho do mrazničky a môžete sa tiež pustiť do zložitej prípravy domácich konzerv. Medzi spôsoby, ktoré využívali naši predkovia, patrí aj sušenie, výsledkom ktorého sú chutné a trvanlivé jerky.

B. Michalčík: Mrkvová torta
Chutná, svieža, ľahká a krémová. A pritom s mrkvou? Prečo nie. Mrkvová torta už v dnešných časoch nie je ničím výnimočným. Experimenty v kuchyni sú práveže žiadúce a použitie zeleniny v sladkých dezertoch zaujímavé. Mrkva dodá sviežosť, sladkosť aj farebnosť. S marcarpone krémom a chuťou pomaranča ako stvorená na oslavu, alebo len tak, pre radosť.

B. Michalčík: Škvarkové pagáčiky
Škvarkové alebo oškvarkové pagáče patria do tradičnej domácej kuchyne. Cesto sa prekladá a tým vrství, vďaka čomu sú pagáčiky krehké a jemné. Pagáče si môžete pripraviť s rôznymi prísadami, ale klasické škvarkové sú snáď najobľúbenejšie a aj najznámejšie. Netreba sa báť prípravy, výsledok stojí za to. Skúste to ako šéfkuchár Braňo.

B. Michalčík: Oriešková griláž
Jednoduchý dezert, ktorý nechýba vo vianočnej ani veľkonočnej zbierke tradičných receptov. Poznáme ich z detstva, aj z každej návštevy. :) Krásne orieškové, karamelovo sladučké. Grilážky, či griláž. Ak ich na záver polejete čokoládou, neodolá im už nik.

20+1 tip na darčeky pre milovníkov varenia
Vianoce klopú na dvere a vy stále rozmýšľate, čo by potešilo členov vašej rodiny alebo priateľov? Radi vám poradíme. Z našich tipov na darčeky pre milovníkov varenia si určite vyberiete. A to nielen na Vianoce! :) Potešiť vašich blízkych môžete predsa kedykoľvek počas roka. A bude to ešte krajšie :)

Milan Junior Zimnýkoval: Radšej si počkám na investora, ako spraviť program o varení na nízkej úrovni
V gastronómii je viac doma ako mnoho majiteľov reštaurácii – za 12 rokov, čo sa točí v profi kuchyniach a učí sa od profesionálnych kuchárov si vycibril nielen svoje kuchárske zručnosti, no najmä názor na to, ako by mali vyzerať programy o varení. Vedeli ste však, že nikdy nemal ambíciu stať sa profesionálnym kuchárom a že nezje jednu z typických pochúťok Slovákov?

Organizácia kuchyne doma – ako vytvoriť dokonalý priestor pre varenie?
Kuchyňa je miestom, kde vznikajú tie najlepšie pochutiny pod slnkom. Pokiaľ doma radi varíte a pečiete, s veľkou pravdepodobnosťou v nej denno-denne trávite veľa času. A práve preto je dôležité, aby bola správne rozvrhnutá.

Veľká vianočná súťaž o 20 hodnotných cien za takmer 1000 €
Zapojte sa do našej veľkej vianočnej súťaže o 20 ostrých darčekov z dielne portugalskej značky kvalitných nožov IVO Cutelarias v hodnote takmer 1000 EUR.

Peter Varga: Domáca pečeňová paštéta s figami
Povedzte nahlas pâté de foie de poulet. Krása, čo poviete? Vo francúzštine všetko znie nejako lepšie. :) Ale ak poviete paštéta z kuracích pečienok, tiež to bude znieť dostatočne lahodne. Pripravte si úžasne jemnú paštétu podľa receptu šéfkuchára Peťa, natrite ju na čerstvý chrumkavý chlebík a pridajte grilovanú figu. A možno túto delikatesu už inak ako po francúzsky nenazvete.

B. Michalčík: Cuketové špagety s krevetami
Rôzne druhy zeleninových "špagiet" sú vhodným jedlom, ak sa chcete najesť ľahko, zdravo a fit. Cuketa je v tomto prípade skvelou voľbou, je pripravená rýchlo a v spojení s paradajkami a krevetami vykúzlite ľahký obed či večeru veľmi jednoducho. Ak ešte stále máte dostatok cukín a koláč, placky a grilovanú či pečenú verziu ste už mali, vyskúšajte aj špagety podľa šéfkuchára Braňa.

B. Michalčík: Letný ryžový šalát s grilovanou nektárinkou
Vedeli ste, že zelenina a ovocie nemusia byť na tanieri striktne oddelené? A že grilovať môžeme aj nektárinku či melón? V letných horúčavách sa nám prirodzene žiada stravovať ľahšie, preto zeleninový alebo ovocný šalát z čerstvých sezónnych surovín je skvelou voľbou. Zasýti, osvieži, ochladí a skvele chutí. Braňo sa ale nebojí pridať k zelenine aj ovocie, ktoré dokonca ugriluje. Zahviezdite pri najbližšej grilovačke týmto receptom.