Michal Kulik: Sedliacky podpecník s bryndzou

Poznáte podpecník, alebo podplamenník, či posúch? Tradičný kúsok zo slovenskej kuchyne, ktorý voláme aj slovenská pizza, pretože veľmi pripomína túto taliansku špecialitu - tvorí ho kysnuté chlebové cesto s pochutinami na vrchu pripravené v špeciálnej peci. Cesto je ale nadýchanejšie, mäkšie, vláčnejšie, ako sme zvyknutí aj pri klasických slovenských koláčoch starej mamy. Isto ho poznáte aj zo stánkov z trhov, jarmokov či vinobraní, kde sa jeho vôňa vyníma medzi ostatnými street food špecialitami. :) Pripravte si ho aj doma podľa receptu šéfkuchára Michala Kulíka, bude to zážitok.
Na sedliacky podpecník budeme potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladká múka
- 7 g droždie
- 0,2 l voda
- 0,1 l olej
- Soľ, cukor
Obloha:
- 250 g kyslá smotana
- 250 g bryndza
- Klobása
- Slanina
- Cibuľa
- Cherry paradajky
- Cesnak
- Soľ, korenie, pažítka alebo kôpor
Postup:
Pripravíme si kvások z vlažnej vody, cukru a droždia, ktorý necháme nakysnúť. Následne vypracujeme hladké nelepivé cesto, po vymiesení ho necháme v nádobe (trochu ho pokvapkáme olejom), prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinku.
Potom cesto vyvaľkáme, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a poukladáme suroviny podľa chuti. K pravému sedliackemu podpecníku isto patrí smotana, bryndza, klobása, slanina, cibuľa, cesnak... Rozotrieme, údeniny nakrájame, dochutíme soľou, korením podľa chuti a ozdobíme cherry paradajkami a nakrájanými bylinkami. Pečieme na 170 °C 10 minút vrch spodok, potom zvýšime teplotu na 190 °C na ventilátor na 5 minút, aby bol povrch trochu chrumkavý.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Michal Kulik:
Michal pochádza z dedinky Vlčany v okrese Šaľa. Profesionálnej gastronómii sa venuje od 15tich rokov, teda od začiatku štúdia na strednej škole, ale v kuchyni sa motal od malička. Ako kuchár pracoval už počas štúdia, neskôr aj podnikal. Teraz pracuje ako šéfkuchár Hotela Senec**** a venuje sa aj lektorstvu.
Na tejto práci sa mu páči najviac to, že v nej nenáchadza stereotyp. Je vďačný za úžasných kolegov a vedenie, ktoré ho podporuje. A nie len oni, ale oporu má aj v najbližšej rodine - skvelej manželke a ešte lepších dcérach - ktorá pre neho veľa znamená. Za svoje pracovné vzory považuje skvelých pánov kuchárov ako Maťo Korbelič, Peťo Varga, Vojto Artz, Martin Záhumenský, Miloš Lachkovič, ale aj všetkých tých, čo v gastre pracujú a svoju prácu milujú. "Lebo učíme sa každým dňom a učíme sa jeden od druhého."
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.