B. Michalčík: Cuketové špagety s krevetami

Rôzne druhy zeleninových "špagiet" sú vhodným jedlom, ak sa chcete najesť ľahko, zdravo a fit. Cuketa je v tomto prípade skvelou voľbou, je pripravená rýchlo a v spojení s paradajkami a krevetami vykúzlite ľahký obed či večeru veľmi jednoducho. Ak ešte stále máte dostatok cukín a koláč, placky a grilovanú či pečenú verziu ste už mali, vyskúšajte aj špagety podľa šéfkuchára Braňa.
Na cuketové špagety s krevetami budeme potrebovať:
- 0,5 kg cuketa
- 250 g krevety malé mrazené
- 100 g sušené paradajky v oleji (použijeme aj olej)
- 60 g maslo alebo ghee (Braňo odporúča ghee)
- 1 PL pasírované paradajky alebo 1 čerstvá paradajka nakrájaná na malé kocky
- 1 dcl biele suché víno
- Cesnak
- Soľ, čierne alebo biele mleté korenie
- Chilly čerstvé podľa chuti a odvahy :)
- Hobliny parmezánu na dekoráciu
Postup:
Pripravíme cuketu na špagety, použijeme V krájač, škrabku alebo špeciálne strúhadlo. Zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky. Krevety rozmrazíme a poriadne osušíme.
Nahrejeme panvicu, pridáme olej zo sušených paradajok, na ktorom krátko opražíme cesnak nakrájaný na plátky a čerstvé chilly (nemusí byť). Pridáme krevety, prudko orestujeme, pridáme víno a necháme odpariť. Potom pridáme sušené paradajky nakrájané na menšie kúsky, pasírované alebo čerstvé paradajky, maslo, osolíme, okoreníme, pridáme cuketové špagety a všetko spolu krátko prehrejeme. Nie dlho, stačí pol minútky, inak cuketa príliš zmäkne a pustí vodu, čo nechceme.
Na tanieri ozdobíme hoblinami parmezánu a podávame.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.