B. Michalčík: Letný ryžový šalát s grilovanou nektárinkou

Vedeli ste, že zelenina a ovocie nemusia byť na tanieri striktne oddelené? A že grilovať môžeme aj nektárinku či melón? V letných horúčavách sa nám prirodzene žiada stravovať ľahšie, preto zeleninový alebo ovocný šalát z čerstvých sezónnych surovín je skvelou voľbou. Zasýti, osvieži, ochladí a skvele chutí. Braňo sa ale nebojí pridať k zelenine aj ovocie, ktoré dokonca ugriluje. Zahviezdite pri najbližšej grilovačke týmto receptom.
Na 4 porcie letného šalátu budeme potrebovať:
- 4 väčšie nektárinky
- 150 g strúhaný parmezán
- 100 g polníček valerián
- 200 g cherry paradajky
- 1 väčšia žltá paprika
- 150 g ryža
- 12 plátkov prosciutto
- 2 ks limetka
- 8 lyžíc olivový olej
- 6 lyžíc med
- chilli podľa chuti
- štipka morskej soli
Postup:
Ryža: Ryžu premyjeme a uvaríme v osolenej vode, na záver opláchneme pod studenou tečúcou vodou v sitku a necháme stiecť. Nebojte sa použiť špeciálny typ ryže, napríklad čiernu.
"Ružové" prosciutto a parmezánový chips: Prosciutto uložíme do tvaru ruže a poukladáme na plech na papier na pečenie. Na plech pridáme aj kôpky nastrúhaného parmezánu, ktoré rovnomerne roztlačíme lyžicou do tvaru kruhu. Pečieme 10 minút na 180 °C.
Nektárinky: Nakrájame na štvrtky a ugrilujeme na panvici alebo v grile, získajú jemne zaúdenú chuť.
Zálievka: Limetky najprv dlaňou pogúľame po doske, aby sa nám lepšie odšťavili. Do odštavených limetiek pridáme med, olivový olej, soľ a chilli a dobre rozmiešame, aby sa tekutiny spojili.
Servírovanie:
Paradajky a papriku nakrájame, pridáme ryžu a polníček a zľahka všetko premiešame so zálievkou. Uložíme na tanier, pridáme prosciutto, parmezánový chips a grilované nektárinky.
TIP: Nektárinky môžete nahradiť červeným melónom, ktorý taktiež chutí ugrilovaný skvele.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.