Máte otázky?

Petra Vám poradí

+421 2 800 12 333
(Po - Pia: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)

Brúsne kamene

Popis kategórie

Najlepšie kuchynské nože majú ostrú čepeľ, preto je potrebné ich pravidelne brúsiť brúsnymi kameňmi či brúskami na nože. Brúsne kamene navrátia vaším nožom ich prirodzenú ostrosť, ktorú strácajú pravidelným používaním. Vhodné sú pre skúsených „brúsičov“, ale aj pre začiatočníkov.

Brúsny kameň pred použitím ponorte do vody, prípadne môžete použiť špeciálny olej na brúsenie a plynule prechádzajte ostrím noža po kameni. Pre brúsenie väčších nožov si odporúčame kúpiť väčšie brúsne kamene, s ktorými sa vám bude pracovať pohodlnejšie. Praktické sú 2 strany brúsneho kameňa s rozdielnou zrnitosťou.

V našej ponuke nájdete kvalitné brúsne kamene značiek Wüsthof, Vogue alebo VICTORINOX. Začínajúci „brúsiči“ ocenia aj pomôcky na brúsenie. Pozrite si taktiež rozdiel medzi brúsením a ostrením.

Aký je rozdieľ medzi brúsnym kameňom, brúskou na nože a ocieľkou?

Brúsenie brúsnym kameňom je efektívna, no komplikovanejšia metóda, výsledok však stojí za to. Brúsnym kameňom môžeme nôž ostriť aj brúsiť. Brúsne kamene majú rôzne veľkosti, ktoré si vyberáte na základe preferencií či veľkosti noža. Ich povrch má určitú zrnitosť - jemnú alebo hrubú. Jemná sa využíva na pravidelné ostrenie, hrubá na brúsenie tupého noža. V ponuke máme aj brúsne kamene, ktoré majú z jednej strany hrubú zrnitosť na brúsenie a z druhej jemnú zrnitosť na ostrenie či dokončenie ostrenia noža.

Brúsny kameň je potrebné pred použitím namočiť na rôzne dlhú dobu, záleží to od toho, či používate keramický alebo bežný brúsny kameň. Prečítajte si náš článok, kde popisujeme techniku správneho brúsenia brúsnym kameňom.

Brúska na nože je jednoduchším nástrojom na brúsenie ako brúsny kameň. Brúska môže byť elektrická alebo ručná. Majú prednastavený uhol, pri bežnom brúsení stačí párkrát potiahnuť cez zárez jemným tlakom k sebe a nôž máte ostrý. Profesionálna brúska na nože je ideálnou voľbou pre kuchárov v reštauráciách, ale aj do bežnej domácnosti, kde je dôležitá rýchlosť, praktickosť a funkčnosť.

Ocieľky sa používajú hlavne na bežnú údržbu, ostrenie a jemné brúsenie. Nepomôžu vám, ak máte nôž príliš tupý. Môžeme si ich predstaviť ako akýsi pilník, ktorý udržiava nôž ostrý.

Dokonale ostré, celokované,
profi kuchynské nože

Zoradiť:
Najpredávanejšie
Najlacnejšie
Najdrahšie
Najnovšie
Zobrazených 1-12 z celkovo 12 záznamov.

Rokmi preverení výrobcovia a dodávatelia

Zobraziť všetkých výrobcov

#profikuchar na Instagrame

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info