Brúsky na nože
Popis kategórie
V ponuke máme elektrické brúsky na nože, ručné brúsky na nože, brúsne kamene aj ocieľky. Každý nôž je nutné udržiavať nabrúsený a ostrý. Pre každého kuchára je radosť robiť s ostrým nožom. Existuje niekoľko spôsobov ako udržiavať nože ostré. U nás nájdete všetky - ručné brúsky aj elektrické brúsky rôznych veľkostí, druhov, či určení. Vyberte si tú najlepšiu pre Vás.
Kedy si vybrať ručnú brúsku na nože?Brúsky na nože slúžia nám, preto musia spĺňať požiadavky, ktoré máme každý iné. Rôzne typy brúsok vyžadujú rozličné zaobchádzanie, využívajú sa v iných situáciách a majú iné využitie.
Ručné brúsky na nože sú najjednoduchšie na používanie. Majú prednastavený uhol, preto stačí jemným tlakom párkrát pretiahnuť čepeľ cez zárez smerom k sebe a nôž je ostrý. Niektoré ručné brúsky na nože majú dva zárezy s jemným a hrubším zrnom. Jemnejšie sa používa na častejšie brúsenie, zatiaľ čo hrubšie sa využíva len raz-dvakrát ročne. Ručnú brúsku nožov si vyberte v prípade, že chcete okamžite, jednoducho, funkčne a rýchlo nabrúsiť svoj nôž.
Ocieľka, na rozdiel od ručnej brúsky nožov, nôž ostrí. To znamená, že jemné štbinky v noži vytvorené jeho používaním zaceľuje, ale neodstraňuje kúsky čepele. Ocieľku je teda možné používať pred každým krájaním.
Brúsny kameň je tiež efektívny a funkčný spôsob brúsenia nože. Brúsenie brúsnym kameňom je o niečo zložitejšie a časovo náročnejšie. Brúsny kameň je potrebné pred použitím namočiť na 2-15 minút v závislovsti od typu kameňa. Takisto je nutná znalosť uhla, pod ktorým sa nôž brúsi a musíte mať aj istú manuálnu zručnosť, čo sa však dá všetko naučiť! :)
Nože IVO pre dokonalý zážitok z varenia. Odporúča šéfkuchár Peter Varga a Milan "Junior" Zimnýkoval.