Recepty
Profi recepty od skutočných profi kuchárov! Majstri kuchári, ktorí sa do svojho remesla skutočne vyznajú, pre vás spísali ich vlastné recepty plné chutí a vôní. Kombinácie, ktoré ladia, vyskúšajte!

B. Michalčík: Talianske krémové hráškové rizoto s jahňacími kotletami
Braňo vie aj z obyčajného rizota vykúzliť delikatesu. Doplnený o hrášok, pesto z medvedieho cesnaku a pripravený tradičným spôsobom - podlievaním vína a vývaru, rozhodne nie je nudným jedlom. Skvele ho doplnia jahňacie kotlety pripravené metódou sous-vide, a na tanieri krásny efekt spraví granátové jablko. Znie to úžasne? Ešte lepšie to chutí!

Ladislav Belák: Špargľa s holandskou omáčkou, grilovaným lososom a zemiakmi
Sezóna špargle je v našich končinách približne od konca apríla až do júna. Poznáme zelenú, bielu, dokonca fialovú špargľu a práve tá biela - chuťou lahodnejšia a jemnejšia - je okrem jej benefitov na naše zdravie známa aj ako afrodiziakum. Šéfkuchár Ladislav Belák prezradil svoj obľúbený recept z bielej špargle, ktorá sa skvele dopĺňa s lososom a holandskou omáčkou pripravovanou na pare. Chutné, ľahké, výživné.

B. Michalčík: Mrkvová torta
Chutná, svieža, ľahká a krémová. A pritom s mrkvou? Prečo nie. Mrkvová torta už v dnešných časoch nie je ničím výnimočným. Experimenty v kuchyni sú práveže žiadúce a použitie zeleniny v sladkých dezertoch zaujímavé. Mrkva dodá sviežosť, sladkosť aj farebnosť. S marcarpone krémom a chuťou pomaranča ako stvorená na oslavu, alebo len tak, pre radosť.

B. Michalčík: Škvarkové pagáčiky
Škvarkové alebo oškvarkové pagáče patria do tradičnej domácej kuchyne. Cesto sa prekladá a tým vrství, vďaka čomu sú pagáčiky krehké a jemné. Pagáče si môžete pripraviť s rôznymi prísadami, ale klasické škvarkové sú snáď najobľúbenejšie a aj najznámejšie. Netreba sa báť prípravy, výsledok stojí za to. Skúste to ako šéfkuchár Braňo.

B. Michalčík: Oriešková griláž
Jednoduchý dezert, ktorý nechýba vo vianočnej ani veľkonočnej zbierke tradičných receptov. Poznáme ich z detstva, aj z každej návštevy. :) Krásne orieškové, karamelovo sladučké. Grilážky, či griláž. Ak ich na záver polejete čokoládou, neodolá im už nik.

Peter Varga: Domáca pečeňová paštéta s figami
Povedzte nahlas pâté de foie de poulet. Krása, čo poviete? Vo francúzštine všetko znie nejako lepšie. :) Ale ak poviete paštéta z kuracích pečienok, tiež to bude znieť dostatočne lahodne. Pripravte si úžasne jemnú paštétu podľa receptu šéfkuchára Peťa, natrite ju na čerstvý chrumkavý chlebík a pridajte grilovanú figu. A možno túto delikatesu už inak ako po francúzsky nenazvete.

B. Michalčík: Cuketové špagety s krevetami
Rôzne druhy zeleninových "špagiet" sú vhodným jedlom, ak sa chcete najesť ľahko, zdravo a fit. Cuketa je v tomto prípade skvelou voľbou, je pripravená rýchlo a v spojení s paradajkami a krevetami vykúzlite ľahký obed či večeru veľmi jednoducho. Ak ešte stále máte dostatok cukín a koláč, placky a grilovanú či pečenú verziu ste už mali, vyskúšajte aj špagety podľa šéfkuchára Braňa.

B. Michalčík: Letný ryžový šalát s grilovanou nektárinkou
Vedeli ste, že zelenina a ovocie nemusia byť na tanieri striktne oddelené? A že grilovať môžeme aj nektárinku či melón? V letných horúčavách sa nám prirodzene žiada stravovať ľahšie, preto zeleninový alebo ovocný šalát z čerstvých sezónnych surovín je skvelou voľbou. Zasýti, osvieži, ochladí a skvele chutí. Braňo sa ale nebojí pridať k zelenine aj ovocie, ktoré dokonca ugriluje. Zahviezdite pri najbližšej grilovačke týmto receptom.

Peter Varga: Marhuľové guľky z tvarohového cesta
Marhule sú jednou zo skvelých letných štavnatých pochúťok. Peťo ich má plnú záhradu a po zbere ich spracuje na rôzne spôsoby. Džem alebo bublanina je tiež skvelým nápadom, ale pripraviť sa z nich dajú aj úžasné marhuľové guľôčky, ktoré milujú malí aj veľkí. Jednoduché nelepivé tvarohové cesto je Peťove obľúbené, pretože je chutné a rýchle. Vyberte si posýpku podľa chuti a vychutnávajte leto!

Mirka Chvosteková: Crème brûlée s karamelovou krustou
Sladučký lahodný dezert Crème brûlée pochádza z Francúzska, ako je z jeho názvu zrejmé. Tak honosne to znie, že by bola škoda to prekladať, ale ak by sme chceli, máme z toho spálený krém. Názov je skutočne výstižný, pretože tento dezert, ktorý sa servíruje studený v malých zapekacích miskách, obsahuje naozaj krém (custard) a spálenú karamelovú krustu na jeho povrchu, ktorú najjednoduchšie dosiahnete pomocou flambovacej pištole.

Michal Kulik: Sedliacky podpecník s bryndzou
Poznáte podpecník, alebo podplamenník, či posúch? Tradičný kúsok zo slovenskej kuchyne, ktorý voláme aj slovenská pizza, pretože veľmi pripomína túto taliansku špecialitu - tvorí ho kysnuté chlebové cesto s pochutinami na vrchu pripravené v špeciálnej peci. Cesto je ale nadýchanejšie, mäkšie, vláčnejšie, ako sme zvyknutí aj pri klasických slovenských koláčoch starej mamy.

Michal Kulik: Grilovaná panenka so špargľovým krémom a plneným baklažánom
Čaká vás nálož chutí! Pri Michalových receptoch nás neodradí dlhý názov, pretože vieme, že každá surovina má na tanieri svoje miesto a význam. Kombinácia surovín, ktoré spolu hrajú. Vyskúšajte grilovanú bravčovú panenku zladenú so špargľou, mätou, limetkou, baklažánom, cviklou, zemiakmi a dotvorenú efektným parmezánovo-bylinkovým čipsom.