B. Michalčík: Mrkvová torta

Chutná, svieža, ľahká a krémová. A pritom s mrkvou? Prečo nie. Mrkvová torta už v dnešných časoch nie je ničím výnimočným. Experimenty v kuchyni sú práveže žiadúce a použitie zeleniny v sladkých dezertoch zaujímavé. Mrkva dodá sviežosť, sladkosť aj farebnosť. S marcarpone krémom a chuťou pomaranča ako stvorená na oslavu, alebo len tak, pre radosť.
Na prípravu mrkvovej torty budeme potrebovať:
Korpus:
- 3 hrnčeky na hrubo postrúhanej mrkvy
- 4 ks vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukor hnedý alebo kokosový
- 1 hrnček oleja
- 1 balík kypriaci prášok
- 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
- pomarančová kôra
- prípadne pomarančový lekvár na potretie po upečení,
- na dekoráciu: mrkva, mandľové lupienky, kokos, biela čokoláda, ...
Krém:
- 400 g mascarpone
- 1 hrnček práškový cukor
- 120 g maslo
- 200 g vanilkový tvaroh
- 1 vanilkový lusk
- pomarančový olej alebo kôra z 1 pomaranča
Postup:
Korpus: Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov pripravíme tuhý sneh. Žĺtka, cukor a olej vyšľaháme na penu, pridáme ostatné suroviny a zamiešame. Na záver ľahko ručne zamiešame pripravený sneh. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 26 cm a pečieme v rozohriatej rúre na 170 °C 45 minút.
Krém: Ručne zamiešame všetky suroviny na krém. Odporúčame, aby boli izbovej teploty a maslo mäkké.
Príprava torty: Po upečení vyklopíme korpus naopak, aby bol na vrchu krásne rovný. Po vychladnutí prekrojíme napolovicu. Jednu časť korpusu môžeme potrieť lekvárom (ideálne pomarančovým). Natrieme asi polovicu krému, položíme druhú časť korpusu a zvyškom krému natrieme vrch a boky torty. Posypeme mandľovými lupienkami alebo kokosom, či nastrúhanou bielou čokoládou a nazdobíme plátkami mrkvy. Ak sa podarí a odoláte, nechajte ju cez noc odležať v chladničke, bude chutiť ešte lepšie.
![]() |
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.