Mrkvová torta s mascarpone - Recept od šéfkuchára B. Michalčíka
Spojenie krehkej chuti mrkvy, aromatických korenín a bohatosti mascarpone. Túto najlepšiu mrkvovú tortu môžeme určite zaradiť medzi kulinársku špičku. Poď spolu s nami nasýtiť svoj kulinársky inštinkt.
Poznáš tajomstvo božskej mrkvovej torty? Môžeš ju nazvať aj ako " Zdravá mrkvová torta " ? Odpoveď znie jednoznačne ÁNO !
Vlastnosti mrkvy: vysoký obsah betakaroténu, regulácia krvného tlaku, podpora srdcového zdravia, vitamíny C a E, vláknina, nízkokalorická a nutrične bohatá, podpora zrakového systému a v neposlednom rade, zlepšuje zdravie pleti
Na prípravu mrkvovej torty budeš potrebovať:
Korpus:
- 3 hrnčeky na hrubo postrúhanej mrkvy
- 4 ks vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukor hnedý alebo kokosový
- 1 hrnček oleja
- 1 balík kypriaci prášok
- 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
- pomarančová kôra
- prípadne pomarančový lekvár na potretie po upečení,
- na dekoráciu: mrkva, mandľové lupienky, kokos, biela čokoláda, ...
- 26 cm forma na pečenie - môžeš kúpiť TU
Krém:
- 400 g mascarpone
- 1 hrnček práškový cukor
- 120 g maslo
- 200 g vanilkový tvaroh
- 1 vanilkový lusk
- pomarančový olej alebo kôra z 1 pomaranča
Jednoduchý postup mrkvovej torty:
Korpus: Oddelíš žĺtky a bielky. Z bielkov pripravíš tuhý sneh. Žĺtka, cukor a olej vyšľaháš na penu, pridáš ostatné suroviny a zamiešaš. Na záver ľahko ručne zamiešaš pripravený sneh. Cesto vyleješ do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie s priemerom 26 cm a pečieš v rozohriatej rúre na 170 °C 45 minút.
Krém: Ručne zamiešaš všetky suroviny na krém. Odporúčame, aby boli izbovej teploty a maslo mäkké.
Príprava mrkvovej torty: Po upečení vyklopíš korpus naopak, aby bol na vrchu krásne rovný. Po vychladnutí prekrojíš na polovicu. Jednu časť korpusu môžeš potrieť lekvárom (ideálne pomarančovým). Natrieš asi polovicu krému, položíš druhú časť korpusu a zvyškom krému natrieš vrch a boky torty. Posypeš mandľovými lupienkami alebo kokosom, či nastrúhanou bielou čokoládou a nazdobíš plátkami mrkvy. Ak sa ti podarí a odoláš, nechaj svoju mrkvovú tortu s mascarpone cez noc odležať v chladničke, bude chutiť ešte lepšie.
|
|
|
Dobrú chuť! Nech vďaka tejto šťavnatej mrkvovej torte, nasýtiš svoj kulinársky inštinkt.
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa ti recept páči, neváhaj ho zdieľať so svojimi priateľmi.