Mirka Chvosteková: Crème brûlée s karamelovou krustou

Sladučký lahodný dezert Crème brûlée pochádza z Francúzska, ako je z jeho názvu zrejmé. Tak honosne to znie, že by bola škoda to prekladať, ale ak by sme chceli, máme z toho spálený krém. Názov je skutočne výstižný, pretože tento dezert, ktorý sa servíruje studený v malých zapekacích miskách, obsahuje naozaj krém (custard) a spálenú karamelovú krustu na jeho povrchu, ktorú najjednoduchšie dosiahnete pomocou flambovacej pištole. Autorka receptu Mirka práci s pištoľou neodolala, veď v kuchyni sa dá objavovať vždy niečo nové. Vyskúšajte to aj vy. :)
Na Mirkine Crème brûlée s karamelovou krustou budeme potrebovať:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 4 ks vaječné žĺtky
- 2 PL nerafinovaného cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk
- 1 ml bourbon mletá vanilka
Postup:
Žĺtka zmiešame s cukrom, mletou vanilkou a vanilkovým extraktom a vyšlaháme metličkou do penista. Smotanu prihrejeme, tesne pred zovretím vypneme, prilejeme k vyšľahanej zmesi a premiešame.
Hotový krém nalejeme do Crème brûlée (zapekacích) misiek, tie dáme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme teplú vodu tak, aby siahala do polovice výšky misiek. Pečieme na 170 °C cca 40 min.
Misky necháme vychladnúť na mriežke a následne ich uložíme do chladničky na 2 hodiny. Na záver pridáme navrch 1 ČL cukru a skaramelizujeme ho pomocou flambovacej pištole.
Dobrú chuť!
Mirka Chvosteková, rodáčka z Oravy žijúca vo Viničnom, je mamina dvoch krásnych dievčat a venuje sa príprave chutného, zdravého a oku lahodiaceho celodenného jedálničku na svojom profile na Instagrame Chudnem jedlom. Profil založila počas materskej dovolenky, chýbala jej totiž komplexná inšpirácia kvalitného a plnohodnotného jedla na jednom mieste od raňajok po večere. Pustila sa teda do vlastného projektu, ktorý jej zároveň pomohol zaviesť do varenia systém, rozlúčiť sa s nepotrebnými kilami a z jedla dostať energiu a vitalitu. Spojenie varenia s fotografovaním ju baví a napĺňa.
Mirka by rada svojím projektom, ktorý v súčasnosti obsahuje viac ako 450 inšpirácií, oslovila čo najviac ľudí, ktorí si vďaka zdravej strave plnej výživných látok môžu zlepšiť svoje zdravie, líniu a v neposlednom rade náladu a pozitívne nazeranie na svet. Gastronómia je pre Mirku studnica možností. Rada objavuje nové chute a kombinácie tak, aby si jedlo zachovalo jednoduchosť a vyváženosť.
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autorka receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.