• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Brúsenie nožov

K starostlivosti o nože patrí aj ich pravidelné brúsenie a ostrenie.

Rozdiel medzi brúsením a ostrením je nasledovný: Brúsenie udržiava vybrúsené ostrie a zarovnáva mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli, no neodstraňuje oceľ. Môžete ho vykonávať často, aj po každom použití. Ostrenie je komplexnejšie, odoberá oceľ a vytvára nový okraj, preto je vhodné vykonávať ho len raz, maximálne dvakrát za rok. Ak budete nože udržiavať v dobrom stave a pravidelne ich brúsiť, predídete nutnosti častejšie ich ostriť.

Existuje niekoľko spôsobov ako udržiavať nože ostré. Najjednoduchšie je zadovážiť si ručnú alebo elektrickú brúsku. Brúsky majú prednastavené uhly brúsenia, a preto stačí, ak nôž niekoľkokrát pretiahnete cez zárez smerom k sebe.

Ďalšou, trošku zložitejšou možnosťou, je ocieľka. Pri ostrení držíte nôž tak, aby s ocieľkou zvieral uhol 20 stupňov a prechádzate nožom po ocieľke z oboch strán.

A nakoniec pre skúsenejších „brúsičov“ sú tu brúsne kamene. Pred použitím ponoríte brúsny kameň do vody a následne prechádzate čepeľou noža plynulým pohybom po kameni z oboch strán.

Podrobnejšie informácie o brúsení nožov sa dozviete v tomto článku.

Zobrazených 1-36 z celkovo 66 záznamov.
Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info