Brúsenie nožov
Popis kategórie
K starostlivosti o nože patrí aj ich pravidelné brúsenie a ostrenie.
Rozdiel medzi brúsením a ostrením je nasledovný: Brúsenie udržiava vybrúsené ostrie a zarovnáva mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli, no neodstraňuje oceľ. Môžete ho vykonávať často, aj po každom použití. Ostrenie je komplexnejšie, odoberá oceľ a vytvára nový okraj, preto je vhodné vykonávať ho len raz, maximálne dvakrát za rok. Ak budete nože udržiavať v dobrom stave a pravidelne ich brúsiť, predídete nutnosti častejšie ich ostriť.
Existuje niekoľko spôsobov ako udržiavať nože ostré. Najjednoduchšie je zadovážiť si ručnú alebo elektrickú brúsku. Brúsky majú prednastavené uhly brúsenia, a preto stačí, ak nôž niekoľkokrát pretiahnete cez zárez smerom k sebe.
Ďalšou, trošku zložitejšou možnosťou, je ocieľka. Pri ostrení držíte nôž tak, aby s ocieľkou zvieral uhol 20 stupňov a prechádzate nožom po ocieľke z oboch strán.
A nakoniec pre skúsenejších „brúsičov“ sú tu brúsne kamene. Pred použitím ponoríte brúsny kameň do vody a následne prechádzate čepeľou noža plynulým pohybom po kameni z oboch strán.
Podrobnejšie informácie o brúsení nožov sa dozviete v tomto článku.
Nože IVO pre dokonalý zážitok z varenia. Odporúča šéfkuchár Peter Varga a Milan "Junior" Zimnýkoval.
-
Brúsky na nože (31)
-
Sady na brúsenie nožov (2)
-
Diamantové brúsky a ocieľky (18)
-
Brúsne kamene na nože (12)
-
Ocieľky na nože (39)