Peter Varga: Domáca pečeňová paštéta s figami

Povedzte nahlas pâté de foie de poulet. Krása, čo poviete? Vo francúzštine všetko znie nejako lepšie. :) Ale ak poviete paštéta z kuracích pečienok, tiež to bude znieť dostatočne lahodne. Pripravte si úžasne jemnú paštétu podľa receptu šéfkuchára Peťa, natrite ju na čerstvý chrumkavý chlebík a pridajte grilovanú figu. A možno túto delikatesu už inak ako po francúzsky nenazvete.
Na domácu pečeňovú paštétu s figami budeme potrebovať:
- 300 g kuracia pečeň
- Figy
- 2 PL brandy
- 2 PL olivový olej
- 100 g maslo
- 20 ml smotana na šľahanie
- 1 ks cibuľa červená
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL čerstvý tymián
- Med, škorica
- Soľ, korenie čierne mleté
Postup:
Kuracie pečienky očistíme (zbavíme všetkých maličkých šliach) a pokrájame na väčšie pásiky.
Na panvici zohrejeme 20 g masla s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a pražíme na miernom ohni, kým cibuľa nezmäkne. Keď je cibuľa hotová, zvýšime teplotu, pridáme pečienky a sprudka opekáme asi minútu, aby sa pečienka zatiahla zo všetkých strán. Následne znížime teplotu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, mleté čierne korenie a čerstvý tymián. Chvíľku opekáme, aby cesnak zmäkol. Pridáme dve lyžice brandy a varíme, kým sa alkohol nevyparí.
Ešte teplú zmes dáme do mixéra, pridáme 80 g zmäknutého masla a rozmixujeme dohladka. Pridáme smotanu a lyžičku soli a opäť premixujeme do krémovej konzistencie. Podľa chuti ešte dochutíme soľou a korením.
Hotovú paštétu prelejeme do pohárikov, po vychladnutí zatvoríme a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Figy narežeme jemne do kríža a vložíme do zapekacej misy. Do vnútra každej figy vložíme kúsoček masla, kvapneme trošku medu a posypeme mletou škoricou. Zapekaciu misu vložíme do rozohriatej rúry pod gril a pečieme asi 10 minút.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: Autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.