Michal Kulik: Jarná kuracia roláda s hríbovou omáčkou

Vítame šéfkuchára Hotela Senec**** Michala Kulika na našom blogu! :) Začneme jeho receptom na kuraciu rolku plnenú špenátom, medvedím cesnakom, slaninou a údeným syrom, so zemiakovo-mrkvovým krémom a hríbovou omáčkou.
Na 10 porcií budeme potrebovať:
- 1800 g kuracie prsia
- 200 g oravská slanina
- 120 g špenát listový
- Medvedí cesnak
- 150 g údený syr
- 1000 g zemiaky
- 500 g mrkva
- 200 g hríby (môžu byť aj šampiňóny)
- 500 ml šľahačka
- 1 ks cibuľa
- Horčica
- Olej, maslo
- Soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok
Postup:
Kuracie rolky: Kuracie prsia očistíme a umyjeme. Roztvoríme ich na plát a naklepeme. Natrieme troškou horčice z oboch strán a vrstvíme na seba slaninu, špenát, údený syr a medvedí cesnak. Zatočíme do rolky, ktoré potom sprudka opečieme na panvici. Poopekané rolky dáme na plech a pečieme v rúre rozohriatej na 150 °C cca 20 min.
Zemiakovo-mrkvový krém: Zemiaky s mrkvou nakrájame a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom prepasírujeme, podlejeme šľahačkou a chvíľu povaríme. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom, príp. pridáme aj nastrúhaný syr a všetko spolu vymiešame s maslom.
Hríbová omáčka: Na panvicu, na ktorej sme opekali mäso, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, orestujeme, pridáme hríby a spolu restujeme do zlatista. Podlejeme šľahačkou, dochutíme soľou a korením a varíme cca 10 min. Na záver do omáčky zašľaháme maslo, aby bola omáčka krémová a hustá.
Servírovanie: Hotovú kuraciu roládu nakrájame, pridáme krém a omáčku.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Michal Kulik:
Michal pochádza z dedinky Vlčany v okrese Šaľa. Profesionálnej gastronómii sa venuje od 15tich rokov, teda od začiatku štúdia na strednej škole, ale v kuchyni sa motal od malička. Ako kuchár pracoval už počas štúdia, neskôr aj podnikal. Teraz pracuje ako šéfkuchár Hotela Senec**** a venuje sa aj lektorstvu.
Na tejto práci sa mu páči najviac to, že v nej nenáchadza stereotyp. Je vďačný za úžasných kolegov a vedenie, ktoré ho podporuje. A nie len oni, ale oporu má aj v najbližšej rodine - skvelej manželke a ešte lepších dcérach - ktorá pre neho veľa znamená. Za svoje pracovné vzory považuje skvelých pánov kuchárov ako Maťo Korbelič, Peťo Varga, Vojto Artz, Martin Záhumenský, Miloš Lachkovič, ale aj všetkých tých, čo v gastre pracujú a svoju prácu milujú. "Lebo učíme sa každým dňom a učíme sa jeden od druhého."
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.