Michal Kulik: Grilovaná panenka so špargľovým krémom a plneným baklažánom

Čaká vás nálož chutí! Pri Michalových receptoch nás neodradí dlhý názov, pretože vieme, že každá surovina má na tanieri svoje miesto a význam. Kombinácia surovín, ktoré spolu hrajú. Vyskúšajte grilovanú bravčovú panenku zladenú so špargľou, mätou, limetkou, baklažánom, cviklou, mrkvou, zemiakmi a dotvorenú efektným parmezánovo-bylinkovým čipsom.
Na 10 porcií budeme potrebovať:
- 1800 g bravčová panenka
- 800 g zemiaky
- 600 g baklažán
- 600 g cvikla
- 200 g mrkva
- 200 g špargľa
- 400 g parmezán
- Limetka
- Cesnak
- Pomaranč
- Maslo, olej
- Bylinky, mäťa, soľ, korenie
Postup:
Mäso: Bravčovú panenku očistíme, umyjeme a dobre vysušíme. Potrieme olejom, osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odležať, kým pripravíme zvyšok. Na záver na panvici roztopíme maslo, pridáme aj trochu oleja a panenku prudko orestujeme zo všetkých strán. Pridáme celé strúčiky cesnaku a bylinku (tymián, rozmarín, ...), ktoré mäsko krásne prevoňajú. Potom panenku preložíme do rúry a pečieme na 120 °C cca 10 minút. Alebo pripravte panenku metódou SOUS VIDE.
Plnený baklažán: Baklažán nakrájame po dĺžke na rovnako tenké plátky, potrieme olejom, osolíme, okoreníme a prudko z oboch strán orestujeme. Cviklu a mrkvu očistíme a nakrájame na veľmi jemné kúsky (alebo postrúhame), pokvapkáme pomarančovou šťavou, olivovým olejom a osolíme a okoreníme. Orestovaný baklažán rozložíme na potravinársku fóliu tak, aby sa nám jednotlivé časti prekrývali. Potom nanesieme zeleninovú zmes a zrolujeme. Tento valček nakrájame na kolieska hrubé cca 1 cm.
Zemiaky: Nakrájame na rovnaké veľké kocky a uvaríme do polomäkka. Scedíme, osolíme a opečieme na panvici.
Špargľový krém s limetkou a mätou: Šparglu povaríme v osolenej vode. Scedíme, pridáme mätu a limetkovú šťavu a rozmixujeme do hladka, na záver prepasírujeme. Zašľaháme maslo, aby nám vznikol jemný krém.
Parmezánovo-bylinkový čips: Na papier na pečenie rozložíme postruhaný parmezán a posypeme na jemno nakrájanými bylinkami. Dáme do rúry roztopiť a kým je teplý, natočíme ho na kruh, aby nám vznikol pekný a hlavne chutný doplnok k jedlu.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Michal Kulik:
Michal pochádza z dedinky Vlčany v okrese Šaľa. Profesionálnej gastronómii sa venuje od 15tich rokov, teda od začiatku štúdia na strednej škole, ale v kuchyni sa motal od malička. Ako kuchár pracoval už počas štúdia, neskôr aj podnikal. Teraz pracuje ako šéfkuchár Hotela Senec**** a venuje sa aj lektorstvu.
Na tejto práci sa mu páči najviac to, že v nej nenáchadza stereotyp. Je vďačný za úžasných kolegov a vedenie, ktoré ho podporuje. A nie len oni, ale oporu má aj v najbližšej rodine - skvelej manželke a ešte lepších dcérach - ktorá pre neho veľa znamená. Za svoje pracovné vzory považuje skvelých pánov kuchárov ako Maťo Korbelič, Peťo Varga, Vojto Artz, Martin Záhumenský, Miloš Lachkovič, ale aj všetkých tých, čo v gastre pracujú a svoju prácu milujú. "Lebo učíme sa každým dňom a učíme sa jeden od druhého."
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.