Šokery
Popis kategórie
Šokery
Šokery alebo šokové schladzovače a zmrazovače slúžia na rýchle chladenie potravín. Väčšina potravín totiž obsahuje baktérie, ktoré sa pri vyššej teplote a vlhkosti rozmnožujú, čo skracuje trvanlivosť daného produktu. Šokovým schladením sa teplota zníži veľmi rýchlo (napríklad na 3°C) a to aj vo vnútri potraviny. Takto sa zamedzí rozmnožovaniu baktérií a predĺži sa doba spotreby. Šokové mrazenie je schladenie potraviny ešte do nižších stupňov (až na -18°C) počas 4 hodín, čím sa zamedzí vytvoreniu makrokryštálov vody. Výsledkom šokového mrazenia a chladenia sú potraviny, ktorá aj po regenerácii chutia ako čerstvé.
Nože IVO pre dokonalý zážitok z varenia. Odporúča šéfkuchár Peter Varga a Milan "Junior" Zimnýkoval.