Uvarte si vášeň, tieto chutné afrodiziaká vám s tým pomôžu

Podporte svoj apetít na lásku správnym výberom sexi ingrediencií.
Láskyplný, šteklivý, horúci, milujúci - taký by mal byť valentínsky večer s vašou láskou. Ak nevyužijete ponuky reštaurácií na hotovú romantickú večeru, chute na lásku si môžete vytvoriť aj sami doma. Zaručene aj teraz máte v chladničke či komore niektoré z afrodiziák, ktoré môžete zakomponovať do jedál podávaných v deň všetkých zamilovaných.
“Afrodiziaká sú látky, ktoré zabezpečujú lepšie prekrvenie pohlavných orgánov, zvyšujú množstvo oxidu dusnatého, niektoré dokonca nepriamo podporujú tvorbu mužského hormonu testosterónu a ženského estrogénu, a tým zvyšujú libido,” vysvetľuje šéfkuchár Branislav Michalčík a dodáva, že afrodiziaká v potravinách podporujú sexuálnu túžbu, vášeň, a mnohé majú vplyv aj na lepšiu erekciu.
Medzi afrodiziakálne hviezdy patria zaručene morské plody, primárne ustrice, i niektoré druhy rýb. Aj klasický losos s obsahom 3 omega mastných kyselín a množstvom vitamínov dokáže rozdúchať vášne.
Ovocie v tvare srdca a vo farbe lásky - jahody a jablká, granátové jablká aj figy - takisto pošteklia zmysly a navodia vzrušujúce momenty. Podobnými dohadzovačmi sú aj papája, ananás či zázvor a poriadne horúco medzi partnermi zabezpečia čili papričky.
Medzi afrodiziaká patria paradoxne aj suroviny, ktoré nie sú až také vábne, no vedia dopomôcť k momentom blízkosti - sú to brokolica, stopkový zeler, cesnak a cibuľa.
Okoreňte si vzťah
Možno to znie ako klišé, no správny výber korenín naozaj dokáže pomôcť k vzrušujúcejšiemu vzťahu. Siahnite pri varení valentínskej večere po škorici, sladkom drievku, bazalke, šafráne, muškátovom oriešku či kakae, nezabudnite ani na bazalku.
Samozrejme, že bez čokolády či medu to na Valentína nepôjde - noc plná vášne nemusí predstavovať len ich konzumáciu z taniera. Opojení vrúcnymi citmi môžete byť aj vďaka poháru červeného vína, či šálke kvalitnej kávy - afrodiziakálne účinky majú v každej kvapke, stavte preto skôr na kvalitu ako kvantitu.
V neposlednom rade patria medzi sexi pomocníkov v kuchyni aj orechy a škrupinové plody. “Najväčší afrodiziakálny účinok majú mandle, píniové oriešky, pistácie a naše vlašské orechy,” dodáva Branislav Michalčík.
Recepty na romantickú nôtu
Inšpirujte sa receptami šéfkuchára Braňa Michalčíka. Využil v nich čo najviac afrodiziakálnych potravín pre navodenie tej správnej atmosféry.
Predjedlo: Lososový tatarák s avokádou pastou a kaviárom, podávaný s gratinovanou bagetkou so šafránovým maslom
Potrebujeme:
150 g chladený losos bez kože, 1/2 citróna, 1 ks avokádo, 60 g pistácie nesolené, 80g stopkový zeler, 80 g maslo, 0,5g šafran mletý, vetvička čerstvého kôpru, morská soľ, biele korenie mleté, 1 francúzska bageta, ríbezle na dozdobenie
Postup:
Pistácie zľahka opražíme nasucho, necháme vychladnúť a nasekáme nožom na drobno. Avokádo rozrežeme napolovicu a lyžicou vydlabeme. V miske zmiešame s pistáciami, soľou, korením a vidlickou roztlačíme do hladka. Losos osušíme a nakrájame nožom na tenké pásiky a následne na malé kocky, osolíme okoreníme, pokvapkáme citrónom, pridáme pár kvapiek olivového oleja, nasekaný kôpor a premiešame. Do formičky na tvarovanie pokrmov utlačíme avokádovú zmes, následne pripravený lososový tatarák a na vrch kaviár.
Zmäknuté maslo poriadne vymiešame so soľou a šafranom, potrieme ním nakrájanu bagetku, pridáme najemno nakrájaný stopokový zeler a zapečieme v rúre s funkciou gril dozlatova.
![]() |
Dezert: Horúca láska - Medový plást s jahodovým sorbetom, prosseco želé a chilly čokoládovým dekorom
Medový plást
Potrebujeme: 300g kryštálový cukor, 7 PL kvalitný domáci med, 2 PL voda bublinková, 4 PL sóda bikarbóna
Postup: Vodu, med a cukor zahrejeme na 160 °C, odstavíme zo sporáka a za stáleho miešania schladíme na 120 °C. Pridáme sódu bikarbónu, zamiešame a hneď nalejeme do silikónovej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme vychladnúť a polámeme alebo nakrájame zúbkovaným nožom na kocky.
Jahodový sorbet
Potrebujeme: 250 g mrazených jahôd , 4 PL práškového cukru
Postup: Jahody a cukor pomiešame a pomelieme v sorbetovači alebo nasekáme v kutri a ihneď podávame.
Prosecco želé
Potrebujeme: 3 dcl prosseco (na Valentína môže byť ružové), 6 g agar, 2 PL kryštálový cukor
Postup: 1 dcl prosseco s cukrom privedieme do varu, pridáme agar, odstavíme a za stáleho miešania pridáme ostatné 2 dcl prosseca. Zamiešame a nalejeme do silikónovej alebo plastovej nádoby, necháme vychladnúť a stuhnúť. Na rozdiel od želatíny, agar stuhne aj pri izbovej teplote, na povrchu nezmatnie a mimo chladu sa netopí.
Chilly čokoládový dekor
Potrebujeme: Horká čokoláda min. 60 %, mleté chilly
Postup: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme mleté chilly podľa chuti a odstavíme. Čokoládu za stáleho miešania stemperujeme, aby nám ostala pekne lesklá a pevná. Na papier na pečenie urobíme mriežky, lístky či srdiečka, fantázii sa medze nekladú, najmä na Valentína. :)
Na záver dezert dozdobíme vlašskými orechmi, ovocím alebo jedlými kvetmi.
Dobrú chuť!
Recepty aj článok pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: www.istockphoto.com, autor receptov
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.