Ladislav Belák: Špargľa s holandskou omáčkou, grilovaným lososom a zemiakmi

Sezóna špargle je v našich končinách približne od konca apríla až do júna. Poznáme zelenú, bielu, dokonca fialovú špargľu a práve tá biela - chuťou lahodnejšia a jemnejšia - je okrem jej benefitov na naše zdravie známa aj ako afrodiziakum. Šéfkuchár Ladislav Belák prezradil svoj obľúbený recept z bielej špargle, ktorá sa skvele dopĺňa s lososom a holandskou omáčkou pripravovanou na pare. Chutné, ľahké, výživné.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1 kg biela špargľa
- 500 g zemiaky
- 600 g losos
- 4 vajcia
- 2 dcl biele víno
- 2 citróny
- 250 g maslo
- 20 g soľ
- 100 g cukor
- 1 dcl olivový olej
- čerstvé bylinky (pažítka, mikrobylinky, ...)
- pesto z medvedieho cesnaku
Postup:
Zemiaky: Zemiaky očistíme a varíme v celku v osolenej vode.
Špargľa: Špargľu očistíme. Do hrnca dáme variť vodu, do ktorej pridáme 1 dcl vína, soľ, cukor a vytlačíme polku citróna. Privedieme do varu, vložíme očistenú spargľu a varíme cca 5 minút. Pridáme maslo, odstavíme a necháme lúhovať cca 15-20 minút. Následne preložíme do ľadovej vody.
Holandská omáčka: Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka dáme do misky, pridáme 1 dcl vína a miešame nad parou. Pomaly za stáleho miešania pridávame rozpustené maslo a vymiešame do jemnej peny. Pridáme soľ a citrón a odstavíme. Namiesto omáčky môžete použiť len maslo.
Losos: Lososa rozrežeme na 4 časti, opekáme na panvici na oleji najskôr kožou dole. Ku koncu len na chvíľu otočíme na druhú stranu. Dochutíme soľou a citrónom.
Servírovanie: Na tanieri dozdobíme pažítkou, pestom alebo mikrobylinkami.
EXTRA TIP: Vodu na prípravu špargle nevylievajte. Môžete ju neskôr použiť na zohriatie špargle alebo na prípravu špargľovej polievky.
Dobrú chuť!
Recept pre vás pripravil Ladislav Belák.
Ladislav Belák pochádza z malej dedinky pri Partizánskom a gastronómii sa venuje prakticky celý život. Kuchyňa jeho maminky a babičky mu učarovala a inšpirovala ho k tomuto krásnemu umeniu už keď bol malý chlapec.
Po štúdiách v Topoľčanoch a prvých skúsenostiach v profi kuchyni pod taktovkou Mariána Fila v reštaurácii Afrodita, odišiel zbierať cenné skúsenosti do zahraničia. V Nemecku strávil 15 krásnych rokov a priučil sa tu takmer všetkým svetovým kuchyniam (gréckej, balkánskej, francúzskej, španielskej, indickej, japonskej, ...), niekedy dokonca pracoval zadarmo na stáži len preto, aby sa mohol učiť od profíkov. Prax si vyskúšal napríklad v reštaurácii Berlochner pod vedením michelinského šéfkuchára, v hoteli Jager u šéfkuchára Pullmana, či v reštaurácii Tantris v Mníchove, kde sa stretol s Eckartom Witzigmannom a pracoval pod Hansom Hassom.
Aktuálne pôsobí ako šéfkuchár v hoteli Sitno. Voľného času mu veľa nezostáva, ale ak sa podarí, rád pracuje s drevom. Bol by rád, keby sa čo najviac mladých ľudí venovalo gastronómii a vďačne ich v tom bude podporovať a viesť. Na gastronómii ho totiž baví úplne všetko a nie len v tejto oblasti sa riadi heslom a filozofiou: "Musíš to milovať!" Ladislav varenie skutočne miluje, o čom nás presviedčajú aj jeho chutné recepty.
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.