B. Michalčík: Talianske krémové hráškové rizoto s jahňacími kotletami

Braňo vie aj z obyčajného rizota vykúzliť delikatesu. Doplnený o hrášok, pesto z medvedieho cesnaku a pripravený tradičným spôsobom - podlievaním vína a vývaru, rozhodne nie je nudným jedlom. Skvele ho doplnia jahňacie kotlety pripravené metódou sous-vide, a na tanieri krásny efekt spraví granátové jablko. Znie to úžasne? Ešte lepšie to chutí!
Na talianske krémové hráškové rizoto s medvedím cesnakom a jahňacími kotletami budeme potrebovať:
Mäso:
- 1,2 kg jahňací hrebienok
- Maslo
- Grilovacie korenie
- Tymián
Rizoto:
- 300 g ryža arborio
- 400 ml vývar
- 250 ml biele suché víno
- 2 ks šalotka
- 100 g strúhaný parmezán
- 250 g mrazený hrášok cukrový
- 50 g medvedí cesnak
- 50 ml olivový olej
- 80 g maslo
- Soľ, biele korenie
- 1ks granatové jablko
Postup:
Mäso: Jahňací hrebienok ponecháme v celku, nakoreníme grilovacím korením a s kúskom masla zavákuujeme a dáme do sous-vide na 60 °C na 5 hodín. Následne ho osušíme a na masle s pridaním tymiánu opekáme do zlatista na pomalom stupni. Vývar, ktorý vznikol, použijeme do rizota.
Rizoto: Na panvici na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme ryžu a poriadne orestujeme. Podlejeme bielym vínom, privedieme do varu, stiahneme na najnižší stupeň a za stáleho miešania a podlievania vývarom varíme cca 15 minút. V polovici varenia pridáme rozmrazený hrášok.
Maslo roztopíme a spolu s medvedím cesnakom rozmixujeme do hladka na pesto. Vmiešame ho do rizota spolu s 3/4 nastrúhaného parmezánu a hneď podávame.
Servírovanie: Rizoto dozdobíme jadierkami granatového jablka, hráškovými klíčkami, zvyškom parmezánu a poukladáme nakrájaný hrebienok na kotlety.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.