Zaúdený sous-vide jahňací hrebienok v šoudre - recept od šéfkuchára Dušana Čatlocha
Túto unikátnu špecialitu pre nás pripravil kulinársky šéfkuchár Dušan Čatloch, ktorý momentálne pôsobí v hoteli Kontakt Wellness v Starej Lesnej. Vďaka tomuto receptu sa môžeš aj ty stať kráľom svojho kulinária a potešiť svoju rodinu, blízkych, alebo svojich zákazníkov jedlom, ktoré je pripravené s rovnakou starostlivosťou a kreativitou, akoby bolo pripravené samotným šéfkuchárom. Naučíš sa kroky a tajomstvá zaúdenia jahňacieho hrebienka, pripravenia dokonalej espumy z materiny dúšky a mnoho ďalších trikov, ktoré z tvojho jedla urobia kulinársky zážitok.
Kuchársky rondon s výšivkou mena, či vlajky, ako má šéfkuchár Dušan Čatloch môžeš mať aj ty! Klikni SEM.
Jahňací hrebienok v šoudre
Ingrediencie:
- 1300g jahňací chrbát s kosťou
- 15g soľ
- 25g papriková drť
- 50g petržlenová vňať
- 150g maslo
- 100g olivový olej (nádobu na olej či balsamico nájdeš TU)
- 100g šoudra (typ slovenskej šunky - údené bravčové stehno, podobné ako majú napr. taliani prosciutto)
- 10g nové korenie
- 10g celé čierne korenie
- 7g zmes ružového korenia
Postup jahňacieho hrebienka v šoudre:
Jahňaci hrebienok osolíme, okoreníme, obalíme v šoudre, pripravíme sous-vide pri 72°C, 30 minút a opečieme na panvici.
Cesnakové pyré
Ingrediencie:
- 300g cesnak - (lis na cesnak nájdeš TU)
- 100g zemiaky (najobľúbenejšie škrabky na zemiaky TU)
- 100g maslo
- 50g balsamico krémové (nádobu na olej či balsamico nájdeš TU)
- 500g smotana
- 500g mlieko
- 250g šalotka
- 20g soľ
- 10g xantanová guma
Postup prípravy cesnakového pyré
Na masle speníme šalotku, pridáme cesnak, nakrájané na kocky zemiaky a soľ. Orestujeme, zalejeme smotanou, mliekom a varíme až kým zemiaky nezmäknú, následne ich rozmixujeme. Dochutíme krémovým balsamicom.
Espuma z materiny dúšky
Ingrediencie:
- 100g smotana
- 100g mlieko
- 20g materina dúška
- 10g soľ
Postup prípravy espumy z materinej dúšky
Espumu pripravujeme za studena z mlieka, smotany, soli, materinej dúšky. Zmes rozmixujeme, prepasírujeme a budeme podávať cez šľahačkovú fľašu.
Zemiakový posúch
Ingrediencie:
- 1100g zemiaky
- 120g vajce
- 400g polohrubá múka
- 10g soľ
- 800g bryndza
- 150g červená cibuľa
- 100g pažítka
- 200g krém fresh
- 8g cesnakový olej
Postup prípravy zemiakového posúchu:
Na zemiakový posúch si pripravíme zemiakové cesto: uvarené zemiaky, múka, vajce, soľ. Ručne ho vypracujeme. Následne si vykrajujeme kolieska (vykrajovače pozri TU). Na jeden naplnený posuch budeš potrebovať 2 kolieska. Jedno naplníš zmesou z červenej cibule, pažítky, bryndze a kyslej smotany a druhou ju prikryješ a pozliepaš. Posúch pečieme na panvici a potierame cesnakovým olejom.
Redukcia z čierneho piva
Polovicu omáčky môžeš servírovať v miske a druhou môžeš poliať jahňací hrebienok.
- 200g neochutený demi-glace
- 200g čierne pivo
- 10g soľ
- 10g korenie
Svoje nože majú kulinárski králi označené aj v hoteli Kontakt wellness****. Viac o laserovom gravírovaní TU.
Jahňací hrebienok v šoudre - dekorovanie
Ingrediencie:
- 250g fermentovaná zelenina
- 1000g kapustová šťava
- 10g korenie
- 15g bylinky
- 15g cibuľový papier
- 10g mikrobylinky
- 6g jedlé kvety
Postup prípravy dekorovania jahňacieho hrebienku:
Fermentovaná zelenina: zeleninu zalejeme nálevom z kyslej kapusty, byliniek, čierneho celého korenia, nového korenia a bobkového listu. Necháme macerovať v chlade. Cibuľový papier, je zložitejší na prípravu a veľa ľudí ho nepozná, ale keď ho ochutnáš zistíš, že stojí za to. Postup: nakrájanú cibuľu zalejeme vodou, rozmixujeme dohladka a nalejeme na plech, pečieme 12 hodín pri 65°C. Hotový papier si vykrojíš na požadovaný tvar a orestuješ na spenenom masle, následne môžeš svoje jedlo dekorovať :-)
Prajeme dobrú chuť. Veríme, že svoj kulinársky inštinkt poriadne nasýtiš!
Recept pripravil šéfkuchár Dušan Čatloch, ktorý momentálne pôsobí v Kontakt wellness hotel**** vo Vysokých Tatrách. A my sa veľmi tešíme, že je našim nadšeným zákazníkom.
Copyright © 2024 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: autor receptu
Ak sa ti recept páčil, neváhaj ho zdieľať so svojimi kulinárskymi priateľmi.