Sviečková na smotane od šéfkuchára Martina Kolníka
Klasickou sviečkovou na smotane s knedľou podľa receptu šéfkuchára Martina Kolníka nasýtiš kulinársky inštinkt celej rodiny a ohúriš každú návštevu. V jednoduchosti je krása! Dobrodružstvo v kuchyni zažiješ aj pri príprave tradičných jedlách, akým je aj sviečková. Prebuď v sebe vášeň pri objavovaní nových chutí tradičných receptov.
Na sviečkovú na smotane s knedľou budeš potrebovať:
- 3 kg orech, alebo hovädzia sviečková
- 150 g cibuľa
- 100 g oravská slanina
- 200 g mrkva
- 150 g petržlen
- 80 g zeler
- 1L šľahačková smotana
- 250 g maslo
- 3 ks jabĺk
- 2 ks citrón
- 2PL horčica
- 100 g cukor
- Soľ
Na dochutenie sviečkovej budeš potrebovať:
Postup prípravy sviečkovej na smotane:
- Pripravíš si vývar z korenín. Do hrnca si dáš cca 3 dcl vody a pridáš do neho 4 ks bobkového listu, 5 guličiek nového korenia a 8 guličiek čierneho korenia. Necháš vývar prevariť.
- Na oleji orestuješ cibuľu pokrájenú na kocky so slaninou, pridáš na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a očistené a nakrájané jabĺčka a citróny. Ďalej do hrnca vložíš orech, alebo hovädzú sviečkovú (je už na tebe, či si pripravíš kulinársku špecialitu v podobe falošnej sviečkovej, alebo pravú hovädziu sviečkovú), osolíš, okoreníš a mäso potrieš horčicou. Všetko spolu restuješ do tmava. Po orestovaní posypeš zeleninu na sviečkovú cukrom a necháš skaramelizovať.
- Po skaramelizovaní zaleješ vývarom z korením (bez bobkového listu a korenia). Necháš variť cca 2,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Nakoniec uvarené mäsko vyberieš, celú zmes rozmixuješ, pridáš šľahačkovú smotanu, maslo a necháš prevariť.
Servírovanie kulinárskej špeciality:
Na sviečkovej na smotane si určite najviac pochutnáš s domácou parenou knedľou (mäkkú knedľu odporúčame krájať týmto nožom, čo zaručí, že sa jej tvar pri krájaní nezmení). Mäso sa ti bude najlepšie porciovať touto tranžírovacou sadou na kvalitnej krájacej doske.
Dobrú chuť! Nasýť svoj kulinársky inštinkt!
Recept pripravil šéfkuchár Martin Kolník.
Martin je mladý šikovný profikuchár, ktorý pochádza z menšieho mesta pri Piešťanoch, z Vrbového a momentálne pôsobí v Bratislave. Má vyštudovaný odbor kuchár. Venoval sa oblasti cateringu a do roku 2019 bol šéfkuchárom v reštaurácií Kontajner na riviére. Popri tom aj pomáhal v kuchyniach začínajúcich podnikov v Bratislave, čo robí dodnes. Nechce stáť na mieste, ale kulinársky samého seba zdokonaľovať, preto neustále sleduje nové receptúry a postupy. Aktuálne sa venuje rozvíjaniu vlastných dvoch projektov, originálnemu streetfoodovému konceptu Chlieb vo vajci inak a kuchárskemu poradenstvu, ktorým chce svoje hodnotné skúsenosti z mnohých kuchýň posunúť ďalej iným. Jeho vzorom je slovenský šéfkuchár Peter Varga: "Je to dobrý človek a výborný kuchár, jeho práce sú dokonalé. Som s ním v kontakte a mám ho veľmi rád ako človeka."
Copyright © 2024 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: autor receptu
Ak sa ti recept páčil, neváhaj ho zdieľať so svojimi kulinárskymi priateľmi.