B. Michalčík: Vianočka zapletená z 9 prameňov

Mäkkučká, voňavá, ľahučká a sladká dobrota. Na raňajky, olovrant či večeru. Skvelá ku káve, s lekvárom, alebo len tak... Vianočka doplní vianočnú alebo akúkoľvek inú pohodu. Braňo nás naučí, ako ju zapliesť až z deviatich prameňov, tak neváhajte vstúpiť do našej kulinárskej džungle a nasýťte váš kulinársky inštinkt doplna.
Na vianočku z kulinárskej džungle budeme potrebovať:
- 700 g polohrubej múky
- 380 ml plnotučného mlieka (môžeme nahradiť mandľovým, ovseným, sójovým, či bezlaktózovým)
- 220 g masla alebo rastlinnej náhrady
- 60 g droždia alebo 20 g sušeného droždia
- 5 žĺtok plus 2 na potretie
- 2 bielka
- 250 g kryštálového cukru
- kôra z jedného menšieho bio citróna alebo sušená
- 8 PL rumu, pre deti rumový cukor alebo rumová esencia
- 150 g sušených hrozienok
- 30 g mandľových lupienok
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Na začiatok dáme prepražiť maslo, vianočka tak bude voňavejšia a bude mať chuť po orieškoch. Do odstaveného ešte horúceho masla pridáme rum a hrozienka, premiešame a nechame vychladnúť.
Z 1 dcl teplého mlieka, droždia, 50 g cukru a 150 g múky pripravíme kvások, necháme ho pol hodinu kysnúť na teplom mieste. Zmiešame so zvyškom mlieka, múky a cukru, žĺtkami, bielkami, citrónovou kôrou a vychladnutým maslom. Vymiesime hladké cesto (miesiť cca 10 min.), kým sa pekne nespojí a nebude odlepovať od stien misy. Cesto prikryjeme navlhčenou utierkou alebo fóliou, necháme kysnúť cca 1,5 hodiny.
A môžeme pliesť! Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 9 rovnakých častí (na 3 poschodovú vianočku je potrebných práve 9). Všetky rozvaľkáme na rovnako dlhé súľance, dĺžka závisí od veľkosti plechu, na ktorom budeme piecť (pozor, spletaním sa ich dĺžka o polovicu skráti).
Na spodnú časť potrebujeme 4 kúsky, pletieme ich priamo na plechu vystlaným papierom na pečenie: Začneme zľava doprava, ľavý vrkoč dáme ponad vedľajší, potom popod vedľajší smerom doprava, pokračujeme, kým nie sme na konci. V strede päsťou spravíme jamku. Druhý vrkoč spravíme klasicky z 3 prameňov sprava doľava. Opäť spravíme jamku a dáme ho na prvú vrstvu. Posledný vrkoč, z ktorého bude 3. poschodie, zapletieme z 2 posledných šúľancov tak, aby bol trochu dlhší - na vrchu bude prečnievať z oboch strán vianočky, aby skryl ukončenia na prvej a druhej vrstve.
Vianočku prikryjeme, necháme kysnúť cca 40 min. Potom potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a dáme piecť na 170 °C do vyhriatej rúry cca 40 - 50 minút do zlata.
Ešte horúcu vianočku posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.