Nie je panvica ako panvica - ako vybrať správne panvice na indukciu
Moderné varenie? Rozhodne na indukčnej varnej doske. Keď sa tak rozhodnete, čaká vás i nákup panvíc, vhodných na indukciu. Nie je to jadrová fyzika. Stačí niekoľko podstatných informácií pre výber univerzálnych i špecifických panvíc a hrncov na indukciu. Varte na indukcii od ruky a s radosťou - či ste profesionálny kuchár alebo zanietený domáci kulinár.
Prečo špeciálne panvice a hrnce na indukciu?
Technológia varenia na indukčnej varnej doske je výkonnejšia (ako na plynovej alebo sklokeramickej varnej doske), no pre vaše kulinárium potrebujete špeciálne panvice a hrnce.
Pri varení na indukcii sa zahrieva dno a vnútorná časť hrnca a panvice, indukčná doska sa nerozpáli.
Na varnej doske pod keramickým sklom sa totižto nachádzajú drôtené indukčné cievky. Pri zapnutí varnej dosky prúdi do varnej zóny elektrický prúd a cievka vytvára magnetické pole.
Ak na ňu položíte nesprávny hrniec, budete bez chutného obeda či večere. Potrebujete teda hrnce na indukciu a panvice na indukčnú dosku.
Kvalitné panvice na indukciu - materiál
Ak sa nechcete zaoberať dopodrobna materiálom, zamerajte sa na symbol cievky, uvedený na panviciach a hrncoch ideálnych pre indukciu.
Iným spôsobom preverenia, či máte na indukciu správny hrniec, je test s magnetom. Ak na dne hrnca magnet drží, hurá, hrniec bude spolupracovať s indukčnou varnou doskou.
Materiál vhodný pre panvicu na indukciu musí mať tzv. feromagnetické vlastnosti. Tie sú typické pre železnú rudu a jej zliatiny.
Liatinové panvice na indukciu
Pre liatinu sú feromagnetické vlastnosti príznačné, preto sú liatinové panvice výbornou, pre niekoho najlepšou, voľbou varenia na indukcii. Oceníte ich dlhú životnosť, vynikajúce rozvádzanie tepla po celom povrchu panvice a pravidelným používaním aj nepriľnavé vlastnosti.
Hliníkové a nerezové panvice na indukciu
Hliník a nerezová oceľ majú nízke feromagnetické vlastnosti, panvice len z týchto materiálov nie sú vhodné na indukciu.
Ak chcete nasýtiť svoj kulinársky inštinkt a variť na indukcii z hliníkového alebo nerezového hrnca, musia byť upravené a doplnené o ďalšie materiály, ktoré im dodajú vlastnosti potrebné pre indukčné varné dosky.
Titánové panvice na indukciu
Titánové hrnce patria ku kulinárskej zverine, teda k tým najkvalitnejším, aj keď ich feromagnetické vlastnosti sú nižšie. Či je možné použiť takýto hrniec na indukciu, preverte u výrobcu. V niektorým prípadoch môže ísť totižto o panvicu z iného materiálu napr. hliníka s povrchovou úpravou titánom.
Medené panvice na indukciu
Meď nemá feromagnetické vlastnosti, preto klasické panvice a hrnce z medi nie sú určené pre varenie na indukcii. Odpoveďou výrobcov sú špeciálne medené panvice, ktoré majú zmagnetizované dno, prípadne steny, aby ste ich mohli používať aj na indukčnom sporáku.
Povrchová úprava panvice na indukciu
Pri panviciach a hrncoch na indukčné varné dosky sa stretnete so smaltovaným povrchom (nie často), s obľúbeným keramickým povrchom a veľmi obľúbeným teflónom.
V každom prípade si vždy pozrite materiál a povrchovú úpravu hrnca alebo panvice, ktorú chcete používať na indukcii, u výrobcu alebo na pribalenom letáku. Zaručene vás bude viesť spomínaný symbol cievky.
Aké panvice na indukciu
Pod názvom panvica si môžete predstaviť rôzne druhy riadov na varenie i pečenie. Aj pri výbere panvíc na indukciu sa zamerajte na výber konkrétnych typov a veľkostí panvice podľa štýlu a druhu vášho varenia. Čo by mala obsahovať základná sada panvíc na indukciu? Na aké druhy panvíc na indukciu myslite pri nákupe?
Univerzálna panvica na indukciu je ako pasia
Panvice, ktoré využijete na všetky tradičné postupy varenia - vyprážanie, opekanie, dusenie či prípravu omáčok. Majú nižšie a rovné okraje a povrch vhodný na viaceré spôsoby prípravy jedál a vy s nimi získate kulinársku voľnosť.
Hrnce na indukciu na prípravu polievok a väčších omáčok s vysokými stenami a plochým dnom.
Panvica na palacinky na indukciu - nízke okraje a tenké dno, ktoré sa veľmi rýchlo zahrieva. Využijete ich aj na opekanie mäsa a hrianok alebo prípravu menšieho množstva omáčky.
Panvica na lievance na indukciu - dno panvice je rozdelené na niekoľko samostatných kruhov, v ktorých pripravíte lievance, dolky, slané placky, volské oko.
WOK panvice na indukciu (užšie dno a vyššie steny), bez ktorých si nevie predstaviť svoju kuchyňu fanúšik domácej "číny". Pripravíte si na nej ázijské jedlá, omáčky, cestoviny, teplé zeleninové šaláty.
Grilovacie panvice na indukciu, nazývané aj steakové, spoznáte podľa špecifického vrúbkovaného povrchu a hranatého tvaru panvice. Ak zvolíte tú s odnímateľnou alebo žiaruvzdornou rukoväťou, môžete ju používať aj do rúry.
Tvar, rozmery a hmotnosť panvice na indukčnú varnú dosku
Všeobecne máte na trhu veľa možností. Vaším sprievodcom budú vaše individuálne nároky na množstvo jedál, prípravu obedov, večerí či prevádzku gastrozariadenia.
Tvar a rozmery panvice na indukciu závisia od počtu osôb, pre ktoré zvyknete variť alebo napríklad podľa toho, koľko miesta potrebujete v panvici na miešanie počas prípravy jedál.
Hmotnosť panvice určuje materiál, z ktorého sú panvice a hrnce vyrobené.
Ak chcete panvice na indukciu používať aj v rúre, zvoľte vhodný typ rukoväte a pokrievky.
Či ste skúsený profesionálny kuchár, zručná gazdiná alebo experimentujúci domáci kuchtík, oceníte správne a účelne vybraté hrnce a panvice na indukciu. Lebo práve s nimi pripravíte jedinečné kulinárske zážitky vašim klientom i nakŕmite hladné bruchá vašich rodinných stravníkov.
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.