Nerezový riad - obstojí na výbornú v profesionálnej kuchyni aj v domácnosti

Viete, že nerezová panvica zastáva v modernej gastronómii dôležitú úlohu? Vašu domácu kuchyňu totižto posunie o úroveň vyššie. Kvalitný a profesionálny riad z nehrdzavejúcej ocele je neodmysliteľnou súčasťou reštaurácií a gastronomických zariadení. Svedčia o tom výhody nerezového riadu, rôzne množstvo jedál, ktoré na ňom s láskou pripravíte, a minimálne požiadavky na jeho starostlivosť.
Nerezová panvica - pre profesionála aj domáceho kuchára
Kvalitu nerezového riadu potvrdzuje jeho zastúpenie v profesionálnych kuchyniach reštaurácií, hotelov a iných gastronomických prevádzok.
Nerezové panvice vám dajú kulinársku voľnosť, keďže sa hodia na všetky druhy varičov (plynový, keramický, elektrický aj indukčný), do rúry aj do umývačky riadov.
Na nerezovom riade a panviciach z nehrdzavejúcej ocele môžete variť, dusiť aj smažiť.
Vlastnosti materiálu ich predurčujú pre zdravé a hygienické varenie.
Nerez je zliatinou železa, uhlíka a ďalších prvkov (chróm a nikel). Vďaka tomu sú pevné, tvrdé, odolné voči korózii a mechanickému poškriabaniu.
Profesionálne nerezové hrnce a panvice sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a vy si môžete vybrať podľa vašich skutočných potrieb. Vybrané druhy nerezových hrncov nájdete v našom internetovom obchode.
7 výhod používania nerezového riadu v kuchyni
Dlhá doba používania
Vďaka materiálu sú nerezové panvice pevné a odolné pri pádoch z výšky aj voči poškriabaniu. Ak sa o ne budete dobre starať, môžete ich vystaviť akýmkoľvek kuchárskym pokusom a oni vám budú dlho a dobre slúžiť.
Jednoduché používanie
Nerezové hrnce, kastróly, pekáče a panvice si obľúbite, lebo varenie s nimi je hračka - stačí položiť na sporák a vaše kulinárska pasia sa môže začať. A ešte dodržiavať pár základných zásad (o nich viac v texte nižšie).
Nadčasový dizajn
Hladký a lesklý povrch nerezového riadu bude stále pôsobiť čisto, moderne a štýlovo. V kombinácii s inými druhmi vybavenia vašej kuchyne bude tvoriť harmonický celok.
r
Ľahké čistenie
Opäť budeme odkazovať na vlastnosti nerezového materiálu, ktorý súvisí aj s jeho čistením. Či ho dáte do umývačky riadu, či ho budete drhnúť, či ho necháte dlhšie odmáčať, zostane pevný ako skala (bez škrabancov, bez hrdze, bez puklín).
Zdravé varenie bez chémie
Ani pri vysokých teplotách sa do jedla nevylučujú chemické či škodlivé látky, preto je varenie v nerezovom riade zdravé a hygienické.
Nerezové hrnce nepohlcujú pachy a chute jedla, ktoré v ňom pripravujete.
TIP: Pre prípravu jedál v nerezových hrncoch si vyberte kvalitné oleje (najlepšie za studena lisované).
Ekonomické nákupy
Nerezové riady, panvice a hrnce sú cenovo dostupné pre domáceho kuchára, ako aj pre profesionálnu gastroprevádzku.
Ak sa rozhodujete pre základnú sadu hrncov pre vašu kuchyňu či lokál, sada nerezových hrncov a panvíc je ideálnym riešením.
Rovnomerné teplo
Nerezové panvice rozmiestňujú teplo počas varenia rovnomerne, takže mäso bude dokonale pripravené na každom kúsku a omáčka bude skvelo uvarená.
Keďže hrnce z nehrdzavejúcej ocele teplo aj dobre udržiavajú, obedoví oneskorenci vám radi poďakujú.
2 nevýhody nerezového riadu
Viac času na zahrievanie
Príprava jedál v nerezových hrncoch a na nerezových panviciach si vyžaduje dlhšie zahrievanie. Nerez nie je veľmi vodivý materiál, čo však výrobcovia nerezového riadu riešia prímesami hliníka a medi.
Čím viac vrstiev hliníka či medi, tým lepšia vodivosť a rýchlejší ohrev nerezového riadu.
Bez oleja sa nevarí
Nie je jedno, ako ich používate. Nerezové hrnce sú vyrobené z kovu, ich povrch je pokrytý otvormi, pórmi a štrbinami (to najlepšie uvidíte pod mikroskopom).
Aby sa jedlo na nerezový riad nelepilo, je potrebné používať olej alebo tuk.
Aké jedlá pripravovať na nerezovom riade
Panvice a hrnce z nehrdzavejúcej ocele sú ideálne na prípravu varených, dusených či pečených jedál.
Povrch nerezového riadu je mierne priľnavý. Pridaním dostatočného množstva oleja alebo podliatím vodou sa postaráte o to, aby sa jedlo na dno panvice či hrnca nepripálilo.
Nerezové panvice sú ideálne na opekanie mäsa, hydiny, lososa a morských plodov; restovanie húb, špargle a inej zeleniny, plytké smaženie hranolčekov, lievance. Ale tiež na varenie vysoko kyslých potravín, ako sú paradajky, ocot a víno či na prípravu omáčok na panvici.
Ak budete používať nerezovú panvicu v rúre (koláče - mäsový, tvarohový, čerešňový, pizza, kukuričný chlieb), zvoľte tú s kovovou rukoväťou (pri manipulácii bude horúca, preto použite chňapku alebo kuchynskú utierku).
Potraviny s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom bielkovín sú však náchylné na prilepenie na dno panvice (vajíčka, palacinky, ryby).
Keď sa opýtate profesionálneho kuchára, čo odlišuje nerezové panvice od iných panvíc, takmer každý vám odpovie - omáčku robte radšej na panvici z iného materiálu.
Nerezové panvice a Maillardova reakcia pre tie najlahodnejšie omáčky
Keď opekáte červené mäso, tučné ryby alebo hydinu, kúsky jedla sa prilepia na dno panvice a premenia sa na lepkavé hnedé zvyšky.
Tieto zvyšky majú rôzne chute vďaka tzv. Maillardovej reakcii (podľa odborných zdrojov je to komplexná séria reakcií medzi aminokyselinami a cukrami, ktorou sa vytvára množstvo nových príchutí a aromatických zlúčenín so stovkami možných výsledkov).
Odborníci sa zhodujú, že práve to je dôvodom, prečo sú pečený steak, restované huby, toastový chlieb či pražená káva také lahodné.
Preto namiesto odstránenia týchto zvyškov do kuchynského drezu alebo koša, nalejte na panvicu pivo, víno, pridajte niekoľko aromatických byliniek, hrudku masla a priveďte to celé do varu. Tak vykúzlite totálne kulinárium - tú najlepšiu omáčku, akú ste kedy ochutnali.
Tipy, aby sa jedlá na nehrdzavejúcu oceľ nelepili
1. Zohrejte potraviny, ktoré budete pripravovať na izbovú teplotu - vyberte z chladničky 15 minút vopred.
2. Nerezovú panvicu dobre prehrejte (aspoň 2-3 minúty).
2. Jedlá opekajte na predhriatej panvici s veľkým množstvom oleja alebo masla.
Olej je na panvici dostatočne horúci, keď sa začne vlniť.
Maslo je dostatočne horúce, keď prestane bublať.
4 kroky správnej starostlivosti o nerezové panvice a hrnce
1. Na umývanie nerezového riadu postačí handrička z mikrovlákna a bežný saponát. Pripálené jedlo môžeme nechať odmočiť a riad nezhrdzavie.
2. Nerezové hrnce a panvice môžete umývať aj v umývačke riadu, pričom väčšina výrobcov upozorňuje, že sa tak skráti jeho životnosť.
Niektoré čistiace prostriedky do umývačiek riadu (na báze chlóru) môžu povrch riadu zmatniť.
3. Lesklý vzhľad vráti nerezovému riadu jedlá sóda (vytvorte z nej hustú pastu a pretrite ňou a hubkou na riad vaše hrnce) alebo biely ocot (naneste a po chvíli zotrite handričkou z mikrovlákna).
4. Na nerezovom riade si môžete vypaľovaním urobiť ochrannú vrstvu. Na rozpálenú panvicu nalejte trochu oleja a zahrievajte. Keď sa začne dymiť, otáčajte panvicou, aby sa dostal olej na celé dno. Vznikne tenký film, ktorý chráni pred pripaľovaním (úplnú nepriľnavosť však nedosiahnete).
Chcete ovládnuť svoju kuchyňu? Siahnite po nerezových hrncoch a panviciach, ktoré odporúčajú a vo svojich kuchyniach používajú profesionálni kuchári i zručné domáce gazdiné.
Osloboďte vaše kulinárske zviera - varte na nerezovom riade - ideálna kombinácia trvácnosti, všestrannosti a štýlovosti. A napíšte nám vaše skúsenosti či inšpirácie.
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.