Liatinové hrnce zrejú ako víno - čím sú staršie, tým sú lepšie

Objavte čaro nezameniteľného varenia v liatinovom riade. Praktický materiál, tvarová rozmanitosť a všestrannosť použitia hovoria jasné áno liatinových hrncom, liatinovým panviciam či liatinovým sadám v modernej kuchyni profesionálov i v trendovej domácnosti. Výhody, ktoré získate pri varení vďaka riadom z liatiny, vás presvedčia pre rýchly nákup a dlhodobé používanie.
Liatinový hrniec - aký je?
Hrnce a panvice z liatiny sú totálna kulinárska zverina - ťažké, odolné, čiastočne nepriľnavé, rovnomerne vedú teplo a udržiavajú ho dlhodobo.
Liatina ako materiál je zliatinou železa a uhlíka. Liatinový riad vzniká odlievaním do foriem, preto má hrubé steny a dno.
2 typy hrncov z liatiny - nie je liatina ako liatina
Liatinové riady sa vyrábajú z 2 typov liatiny:
a) prírodná liatina - jedinečné vlastnosti ocenia skutoční kuchári - fajnšmekri, ktorých neodradí ani náročnejšia údržba riadu s drsným povrchom a pórmi
b) smaltovaná liatina - hladký a lesklý povrch, upravený smaltom, zjednodušuje údržbu a otvára priestor na používanie v každej kuchyni
Liatinový riad - 7 výhod používania v kuchyni
1. Teplo, čo dlho (vy)drží
Liatinové riady udržiavajú teplo dobre a dlho. Hrubé steny a dno panvice sa zohrievajú dlhšie, no potom rozvádzajú teplo po celej nádobe.
2. Vydrží roky a formu si zlepšuje
Pri smaltovom riade platí, že čím starší, tým lepší. Čím viac ho používate (aj ten z prírodnej liatiny), tým je jeho povrch kvalitnejší.
Liatina sa nedá poškriabať, odoláva vysokým teplotám, výrobcovia garantujú záruku až 25 rokov.
Nadčasové varenie v "nesmrteľnom" hrnci poteší aj ekologicky zmýšľajúceho kuchára a starostlivé gazdiné.
3. Železo v jedle navyše
K prirodzeným vlastnostiam materiálu patrí aj to, že obohacujú jedlo o železo, ktoré je potrebné pri prenášaní kyslíka do tela.
4. Jedlo sa nepripeká (čiastočne)
Správna starostlivosť od začiatku používania a pravidelná špeciálna údržba o liatinové hrnce vám zabezpečí, že sa jedlo nebude pripekať a varenie v liatine vám pôjde od ruky.
5. Oku lahodiace tradície
Dizajn liatinového riadu ho predurčuje na to, aby ste jedlá servírovali priamo na stôl. Štýlové liatinové panvice vám zase doladia celkový vzhľad vašej kuchyne a odhalia váš vzťah k tradíciám.
6. Všestranné použitie
Či máte doma plynové, elektrické, indukčné varné dosky, alebo varíte na otvorenom ohni či pečiete v rúre, liatinový riad sa stane vašou pasiou, lebo sa hodí pre každý spôsob prípravy jedál.
7. Investícia, ktorá sa vráti
Investícia spojená s nákupom nového liatinového riadu sa vám vráti po niekoľkých rokoch, pričom hrnce a panvice z liatiny budete používať vo vašej kuchyni niekoľko desaťročí.
Na druhej strane je dobré poukázať aj na nedostatky liatinového riadu:
1. Náročnejšia manipulácia
Liatina je ťažký materiál. S tým súvisí vyššia hmotnosť hrncov a panvíc z liatiny a náročnejšia manipulácia s nimi počas varenia či pečenia.
2. Znaky korózie
Prirodzenou vlastnosťou liatiny je, že sa na nej môže objaviť hrdza. Hrdzaveniu sa vyhnete, pokiaľ v liatinovom riade nebudete dlhodobo skladovať vodu či iné potraviny.
Ak sa na riade objavia škvrny od hrdze, dobre ich vykefujte a panvicu vypáľte v rúre (návod nájdete v texte nižšie).
Liatinové hrnce - pre aké jedlá sa hodia?
Aké jedlá sa na liatine najlepšie pripravujú? Jednoducho a po pravde povedané - liatinové riady sú vhodné pre rôzne prípravy rozmanitých druhov jedál. Verte, o kuchyni vieme všetko.
Sú všestranné ako samotné varenie - pečenie, vyprážanie, dusenie, naparovanie, dokonca flambovanie či grilovanie a ako je bohatý váš jedálniček - mäso, cestoviny, koláče, zákusky, pizza, omáčky, polievky.
Panvice z liatiny sú vynikajúce pre jedlá, ktoré sa najprv predpripravia na varnej doske a potom sa vložia na dovarenie do rúry.
TIP na leto: Naplňte liatinový hrniec ľadom a urobte si štýlovú nádobu na chladenie nápojov či vína.
Liatinové hrnce a panvice sa neodporúčajú pre prípravu veľmi aromatických jedál (cesnak, paprika, niektoré ryby, smradľavé syry), kyslých jedál či vín. Stopy chutí môžu totižto zostať v liatine.
Liatinová panvica nie je ideálna ani na dusenie mäsa s omáčkou (napr. paradajkou omáčkou).
{banner_3_blog}
Ako správne čistiť liatinový riad?
1. Konkrétne návody a kroky starostlivosti o liatinový riad, ktorý vám bude dlho a dobre slúžiť, nájdete v návode na použitie pri jeho nákupe (to platí aj pre prvotné vypálenie liatinového riadu).
2. Pred prvým použitím liatinového riadu ho poriadne vypáľte. Tým ho zbavíte "výrobného zápachu" a "oživíte" jeho výnimočné vlastnosti. Ako vypáliť liatinový riad? Pozrite návod na použitie alebo nižšie v texte v bode 10.
3. Pred každým použitím liatinovú nádobu dobre a rovnomerne ohrejte (min. 10 minút na sporáku, raz za čas rotujte).
4. Ak ju budete používať na prípravu steakov, vložte liatinovú panvicu najprv vyhriať do rúry a potom pokračujte na platničke.
5. Pri varení používajte varechy a obracačky z kovu alebo z nerezu. Neodporúčajú sa plastové (pri vysokej teplote menia štruktúru a môžu uvoľniť toxíny do jedál) ani drevené (vytvárajú sa spálené kusy jedla, lebo nezoškrabú dokonale jedlo z panvice).
6. Riad z liatiny sa umýva ručne - mäkkou kefkou alebo jemnou hubkou na riad (bez použitia saponátu, čistiacich prostriedkov na riad či mastnotu). Na umývačku zabudnite.
7. Po každom umytí ho dokonale vysušte.
8. Pred uložením do police (na suché a teplé miesto) potrite panvicu rastlinným olejom, ktorý zároveň ošetrí liatinový povrch.
9. Na odstránenie nečistôt a pachového nánosu z liatinových nádob sa odporúča kombinácia kefy a zvyškov prepustenej kávy.
10. Ak riady z liatiny dlho nepoužívate, môže čierna farba liatiny zošedivieť. Vtedy ho umyte, vysušte, potrite vrstvou oleja a vypáľte v rúre (30 min. pri cca pri 170 °C). Potom ju len utrite papierovou servítkou a bude zase vo svojej kondícii.
11. Používajte liatinový riad čo najčastejšie - čím viac, tým sa jeho vlastnosti zlepšujú.
Vďaka pevnému a odolnému materiálu sa liatinové hrnce používajú veľa rokov a doslova sa dedia z generácie na generáciu.
Nasýťte svoj kulinársky inštinkt. Možno máte taký doma aj vy od starej mamy. Stačí vytiahnuť a vyskúšať úžasné vlastnosti nadčasovej liatiny vo vašej modernej kuchyni.
Copyright © 2022 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.