B. Michalčík: Hokkaidó kapučíno - tekvicová polievka trochu inak

Niekto by jednoducho napísal recept na tekvicovú polievku a servíroval ju do taniera. Ale nie Braňo. :) On vymyslí hokkaidó kapučíno a naservíruje ho naozaj ako kávu. Čo na to hovoríte? Vyskúšajte podávať polievku takto, budete isto originálny. Lahodná, krémová a nádherne levanduľovo voňavá. Každopádne, do sychravého jesenného počasia je to to pravé. Zdravá teplá polievka zo sezónnej zeleniny a zázvoru zahreje, uzdraví a nádherne vonia vďaka levanduli.
Na hokkaidó kapučíno budeme potrebovať:
- cca 1,5 kg tekvica hokkaidó
- 200 g zemiaky
- 2 ks cibuľa
- 2 dcl kokosové mlieko
- Prevarená voda podľa potreby (cca 3 l)
- 100 g maslo
- Soľ, zázvor
- Mlieko
- 2 dcl slnečnicový alebo repkový olej
- sušená levanduľa na dekoráciu a prípravu oleja
Postup
Tekvicu narežeme na mesiačiky, pokvapkáme olejom a pečieme na 160 °C 1 hodinu.
Cibuľu nakrájame na malé kocky a speníme na masle do skolovita. Pridáme polovicu nastrúhaného zázvoru, na kocky nakrájané očistené zemiaky a zalejeme vodou. Osolíme a varíme do mäkka. Pridáme upečenú tekvicu bez šupy (oddelíme lyžicou) a rozmixujeme do hladka. Podľa potreby dolejeme vodu na požadovanú hustotu tak, aby bola krémová (ani hustá, ani riedka) a necháme prejsť varom. Odstavíme, pridáme kokosové mlieko, zvyšok nastrúhaného zázvoru a dosolíme podľa chuti.
Polievku môžeme podávať klasicky - s krutónmi, opraženými tekvicovými semiačkami a pokvapkanú tekvicovým alebo iným olejom. Braňo ju servíruje do hrnčeka s mliečnou penou, levanduľovým olejom a sušenou levanduľou. Levanduľový olej pripravíme tak, že slnečnicový alebo repkový olej zahrejeme na 50 °C, pridáme sušené levanduľové kvety a necháme lúhovať aspoň 3 dni v uzatvorenej sklenenej nádobe najlepšie v chladničke. Olej môžete okrem konzumácie použiť rôzne, napríklad aj do vonnej lampy - nádherne prevonia váš domov alebo prevádzku.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: archív B. M.
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.