Články strana 6 z 8

BLANŠÍROVANIE – uchovajte v potravinách farbu a chuť
Ďalší diel nášho seriálu o varení bude o blanšírovaní. Viete, ako sa správne blanšíruje a kedy túto metódu použiť?

PLANKING – aróma dreva dodá jedlu výnimočnosť
Planking je príprava jedál na dreve. Môže zahŕňať varenie alebo grilovanie a vyskúšať ho môžete aj doma. Každé drevo má špecifickú arómu, preto je najdôležitejšou vecou dobré skombinovanie typu dreva s potravinami.

MARINOVANIE – maličkosť, ktorá robí veľký rozdiel
Správna marináda povýši dobré východiskové potraviny na ešte lepšie – zjemní ich, dochutí, zabráni vysušeniu jedla a dokonca skráti dobu tepelnej úpravy. Keď si osvojíte základy správneho marinovania, môžete zmeniť na skutočnú delikatesu všetko, na čo si spomeniete - od mladej cibuľky po chrumkavý steak.

KONFITOVANIE – špecialita, ktorá dodá vašej kuchyni francúzsky šmrnc
Dnes vám prinášame prvý zo série článkov o kuchárskych technikách, ktoré budeme pre vás pravidelne pripravovať. Témou je KONFITOVANIE, špeciálna technika prípravy jedál pochádzajúca z Francúzska. Čo je na konfitovaní výnimočné a prečo je táto technika taká obľúbená?

7 tipov, ako vybrať správny kuchynský nôž
Vybavujete si obrázok šéfkuchára, ktorý krája mrkvu či cibuľu na drobno neuveriteľnou rýchlosťou? Samozrejme je v tom aj prax a dobre zvládnutá technika, ale základom je správny výber noža. Ale ako zistiť, ktorý nôž je správny? Týchto 7 rád vám určite pomôže!

Gastronomické trendy v cateringu na rok 2018
Rovnako ako móda, aj gastronómia patrí k oblastiam života, ktoré stále napredujú a vyvíjajú sa. Rok 2018 opäť priniesol množstvo noviniek. O nich aj o tom, kam smeruje svetový catering, nám porozprával Rastislav Krcho.

Slovenský šéfkuchár Tomáš Chilý: „Byť kuchárom nie je práca, ale diagnóza“
Exkluzívny rozhovor o práci v zahraničí a láske k vareniu so slovenským šéfkuchárom Tomášom Chilým

Solingen – slávne mesto kvalitných nožov a nožníc
Solingen je jediným mestom na svete s registrovanou ochrannou známkou pre vlastný názov. Iba tovar vyrobený v Solingene môže niesť označenie "Made in Germany/Solingen". Toto označenie je totiž zárukou kvality, precízneho vypracovania a dlhej životnosti.

Sous-vide - varenie, ktoré budete milovať (prinesie zákazníkov aj ušetrí peniaze)
Vyskúšali ste už techniku Sous-vide? Nie? V tom prípade je najvyšší čas to urobiť! :) Toto varenie vo vákuu je technika, ktorá sa v sedemdesiatych rokoch začala používať vo Francúzsku na šetrnú prípravu foie gras. Metóda sa odvtedy stala medzi kuchármi doslova hitom. Použiť ju môžete pri príprave rýb, mäsa, zeleniny, ovocia aj vajec.

Ako sa správne starať o kuchárske nože?
Pre profesionálneho kuchára sú najlepšou investíciou kvalitné kuchárske nože. Avšak aby si zachovali svoju kvalitu a životnosť, musí sa o ne správne starať. Ako na to?

Úspech kuchyne je ukrytý najmä v kvalitnom a správnom noži. Ktorý typ noža a kedy použiť?
S kvalitným kuchynským vybavením pripravíte jedlá rýchlejšie, s menšou námahou a krajším vzhľadom. V kuchyni sa skrátka oplatí investovať do kvality. Pri voľbe noža je kvalita dôležitým, nemala by byť však jediným kritériom – dôležitý je aj jeho tvar. Aké typy nožov poznáme a ktoré sú najdôležitejšie?

Dry aged beef - zažite dokonalý steak
Steaky patria odjakživa medzi vyberané pochúťky, ktoré sa snaží mať vo svojom menu každá lepšia reštaurácia. Väčšina mlstných jazýčkov náročnejších zákazníkov ale vie, že nie je steak ako steak. Čo odlišuje ten kvalitný od toho priemerného?