GRATINOVANIE – zmeňte tradičné jedlá na špeciality
GRATINOVANIE – zmeňte tradičné jedlá na špeciality
Gratinovanie patrí k tradičnej tepelnej úprave pokrmov vo všetkých národných kuchyniach Európy. Spočíva v rýchlom zapečení jedla pomocou omáčky, syra, smotany alebo vajec tak, aby sa vytvorila krusta. Môže sa využiť pri gratinovaní zeleniny, zemiakov, cestovín, mäsa, aj múčnikov a pečiva, no vždy len na dotvorenie jedla, nie jeho samotnú úpravu. Výnimku tvoria mäkkýše a jemné rybacie mäso. Tento štýl varenia umožňuje využiť zvyšky pokrmov z chladničky a vytvoriť úplne nové plnohodnotné jedlo.
Postup:
V tomto prípade je extrémne jednoduchý - tepelne upravené jedlo vložíme do zapekacej nádoby z ohňovzdorného skla (timbál, miska, tanier), prelejeme zvolenou gratinovacou omáčkou a zapekáme, až kým sa na pokrme nevytvorí zlatistá krusta. Krusta je korunou celého pokrmu, preto dajte pozor, aby bola naozaj zlatistá, nie pripálená.
Takto pripravené jedlo podávajte na stôl ešte teplé. V reštaurácii podávajte gratinovaciu nádobku tak, že ju položíte na klubový tanier.
Tipy:
Múčnik: Tvarohové palacinky poliate zmesou mlieka, vajec a cukru
Mäso: kuracie medailónky poliate smotanou, zapiecť spolu so šunkou a syrom
Ryby: zapiecť poliate zmesou smotany, vajec a strúhaného syra
Aký je Váš obľúbený recept na gratinované zemiaky alebo cestoviny? Podeľte sa s nami v komente pod článkom.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Autor: profikuchar.sk
Obrázky zdroj: istockphoto.com