• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

GRATINOVANIE – zmeňte tradičné jedlá na špeciality

Ďalší diel nášho seriálu o varení bude o gratinovaní. Verte nám, určite ste už niekedy gratinovali, alebo aspoň takto pripravené jedlo ochutnali. Prečo sme si takí istí? Čítajte ďalej a bude Vám to jasné. :)

GRATINOVANIE – zmeňte tradičné jedlá na špeciality

Gratinovanie patrí k tradičnej tepelnej úprave pokrmov vo všetkých národných kuchyniach Európy. Spočíva v rýchlom zapečení jedla pomocou omáčky, syra, smotany alebo vajec tak, aby sa vytvorila krusta. Môže sa využiť pri gratinovaní zeleniny, zemiakov, cestovín, mäsa, aj múčnikov a pečiva, no vždy len na dotvorenie jedla, nie jeho samotnú úpravu. Výnimku tvoria mäkkýše a jemné rybacie mäso. Tento štýl varenia umožňuje využiť zvyšky pokrmov z chladničky a vytvoriť úplne nové plnohodnotné jedlo.

Postup:

V tomto prípade je extrémne jednoduchý - tepelne upravené jedlo vložíme do zapekacej nádoby z ohňovzdorného skla (timbál, miska, tanier), prelejeme zvolenou gratinovacou omáčkou a zapekáme, až kým sa na pokrme nevytvorí zlatistá krusta. Krusta je korunou celého pokrmu, preto dajte pozor, aby bola naozaj zlatistá, nie pripálená.

Takto pripravené jedlo podávajte na stôl ešte teplé. V reštaurácii podávajte gratinovaciu nádobku tak, že ju položíte na klubový tanier.

Tipy:

Múčnik: Tvarohové palacinky poliate zmesou mlieka, vajec a cukru

Mäso: kuracie medailónky poliate smotanou, zapiecť spolu so šunkou a syrom

Ryby: zapiecť poliate zmesou smotany, vajec a strúhaného syra

Aký je Váš obľúbený recept na gratinované zemiaky alebo cestoviny? Podeľte sa s nami v komente pod článkom.

Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved

Autor: profikuchar.sk

Obrázky zdroj: istockphoto.com

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info