BLANŠÍROVANIE – uchovajte v potravinách farbu a chuť

Ďalší diel nášho seriálu o varení bude o blanšírovaní. Viete, ako sa správne blanšíruje a kedy túto metódu použiť?
BLANŠÍROVANIE – uchovajte v potravinách farbu a chuť
Pri blanšírovaní zalejeme zeleninu alebo ovocie vriacou vodou. Niektoré potraviny blanšírujeme, aby sme ich vedeli ľahšie olúpať, iné aby sme zjemnili ich štruktúru a skrátili dobu následnej úpravy, alebo zjemnili arómu.
Najčastejšie však blanšírujeme (a následne prudko ochladzujeme), aby si ovocie a zelenina uchovali svoju farbu a chuť.
Postup a základné pravidlá
Do hrnca s vriacou vodou vložíme sitko s kúskami zeleniny alebo ovocia. Vodu môžete osoliť alebo osladiť, no pre zachovanie chuti je lepšie ponechať ju neochutenú. Zároveň jednotlivé druhy pri blanšírovaní nemiešať.
Menšie kúsky či jemnejšie potraviny varíme kratšiu dobu (1 - 3 minúty). Celé plody, ktoré chceme ošúpať, varíme dlhšie (aj 7 -10 minút). Z vriacej vody presunieme blanšírované kúsky okamžite do ľadovej vody. Chvíľu počkáme a napokon ich necháme odstáť na podložke pri izbovej teplote.
A je hotovo – teraz môžete blanšírovanú zeleninu a ovocie ľahko lúpať, zmraziť, piecť, smažiť či pripraviť z nej lahodné šaláty. :)
Najbežnejšie použitie blanšírovania
Blanšírovanie sa používa napr. pri odstránení šupky z paradajok. Šupku jemne nakrojte a vložte paradajky do horúcej vody. Po pár minútach poľahky šupku odstránite.
Alebo je to aj skvelý spôsob prípravy špargle, šalátu alebo zelenej fazuľky.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Autor: profikuchar.sk
Obrázky zdroj: istockphoto.com