Keď Čína udáva trendy - naučte sa variť podľa pravidiel čínskej medicíny

Slovenský šéfkuchár pôsobiaci v Číne zhrnul päť zásad, podľa ktorých sa v Číne varí a stravuje.
Hoci je tradičná čínska medicína v našich končinách stále vnímaná veľmi exoticky, akosi v nás budí rešpekt a dôveru. Je overená stáročiami a v Číňanoch je veľmi hlboko zakorenená. Je súčasťou ich životného štýlu, aj stravovacích návykov. Svoje o tom vie slovenský šéfkuchár Tomáš Chilý, ktorý v Číne pôsobí ako Chef de Cuisine v rámci siete hotelov a reštaurácií Kempinski. Napriek tomu, že velí 75 zamestnancom a do svojej práce vkladá vlastné skúsenosti a talent, musel sa naučiť pracovať a tvoriť na princípoch starých čínskych pravidiel. Číňania totiž vedia, že práve potraviny a strava dokážu efektívne pomôcť pri rôznych ťažkostiach.
1. Rovnováha musí byť. Aj na tanieri.
Staré čínske príslovie hovorí: „Kyslé, sladké, horké či štipľavé: všetko sa musí ochutnať.“ Potvrdzuje to aj Tomáš Chilý. „U nás je nový trend v stravovaní, podľa ktorého sa vyčleňujú tuky či sacharidy alebo sa ľudia podľa nejakej diéty snažia fungovať len na konzumácii jednej potraviny. V Číne, alebo všeobecne na Východe, niečo také nie je možné. Ich zámerom je totiž dosiahnuť v tele rovnováhu, na ktorú je potrebný celý rad výživných zložiek,“ vysvetľuje šéfkuchár. Číňanom preto musí vyskladať ich pokrm tak, aby bol výživný a pestrý.
2. Rozlišovanie „teplých“ a „studených“ potravín
Šéfkuchár ďalej hovorí, že tradičná čínska medicína radí ľuďom, ktorí majú tendenciu cítiť chlad, aby viac konzumovali „teplé“ jedlá a koreniny. Medzi ne patrí napríklad zázvor, čili, škorica, kurkuma, muškátový oriešok, zelená cibuľka alebo orechy. Naopak, tí, ktorí často pociťujú teplo až horúčavu, by mali jesť najmä „studené“ potraviny ako mäta, citrusové plody, mlieko, hlávkový šalát, uhorky alebo paradajky.
3. Pokrm musí hýriť farbami
Vyváženosť a harmónia vo varení musí byť nielen pri výbere jednotlivých zložiek pokrmu, ako sú cukry, tuky či bielkoviny, dôležitú rolu hrajú aj farby. Práve vďaka ich rôznorodosti môžeme dosiahnuť rovnováhu. „Vo farebne odlišných potravinách sa totiž nachádzajú rozdielne fytochemikálie, ktoré majú svoje špecifické zdravotné účinky. Napríklad červená paradajka, paprika alebo melón obsahuje lykopén, ktorý pomáha predchádzať rakovine. Oranžové alebo žlté ovocie, ako napríklad mrkva alebo marhule, obsahuje beta karotén, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny a srdcových ochorení. Biele potraviny ako cibuľa či cesnak v sebe majú množstvo sulfidov, ktoré zlepšujú imunitu a bojujú so škodlivými baktériami v tele,“ hovorí Tomáš Chilý.
4. Surové s mierou
Keď si chce dať u nás niekto ľahký obed, dá si šalát. V Číne by sa však takéto tvrdenie nestretlo s pochopením. „Tradičná čínska medicína odporúča surové studené jedlá, ako sú napríklad šaláty, konzumovať s mierou, pretože sú náročné na trávenie. Naopak, varené potraviny sú výhodné pre každého, kto je v oslabenom stave, pretože varenie pomáha odomknúť výživné látky a uľahčiť ich vstrebávanie. Najlepšie je kombinovať teplé a studené potraviny dohromady, aby došlo k rovnováhe,“ radí šéfkuchár.
5. Nejesť až do sýta
„Jesť príliš veľa je považované za niečo nezdravé, čo zbytočne napĺňa vaše telo a dáva zabrať zažívacím orgánom,“ hovorí Chilý o známej zásade nielen Číňanov, že najesť sa treba len tak na 70 percent. Čiže nezáleží len na zložení stravy, ale aj na jej množstve. „Podľa čínskej medicíny všetko, čo je vo vnútri, sa prejavuje aj navonok,“ doplnil Chilý.
Aj vy sa riadite pravidlami čínskej medicíny pri stravovaní? Podeľte sa s nami v komentári pod článkom.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Obrázky zdroj: istockphoto.com
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.