PLANKING – aróma dreva dodá jedlu výnimočnosť

Opäť máme pre vás ďalší diel z nášho seriálu o varení, v ktorom vám predstavujeme jednu zo známych kuchárskych techník. Hoci vám niektoré môžu byť povedomé, iné budú úplnou novinkou. Vnímajte seriál ako inšpiráciu. Čo tak skúsiť planking :) Viete, čo to je?
PLANKING – aróma dreva dodá jedlu výnimočnosť
Planking je príprava jedál na dreve. Môže zahŕňať varenie alebo grilovanie a vyskúšať ho môžete aj doma. Každé drevo má špecifickú arómu, preto je najdôležitejšou vecou dobré skombinovanie typu dreva s potravinami.
Pre kuracie a bravčové mäso sú vhodné stredne aromatické drevá ako javor, orechovec a jabloň. Ryby vyniknú na cédri a jelši; hovädzina a zverina sa výborne kombinuje s dubom a bielym orechom.
Postup:
Na plankovanie sa najčastejšie používa obdĺžnikový plát dreva s rozmermi cca 35 x 20 cm, ktoré sa musí pred použitím ponoriť do studenej vody aspoň na hodinu, aby nasiaklo. Predídeme tak spáleniu dosky. V grile sa pripravia dve samostatné zóny: v prvej je viac uhlia a väčší oheň, druhá horí jemnejšie. Plát dreva nahrievajte nad prvou zónou dovtedy, kým nezačne dymiť a nesčernie. Potom ho otočte a sčernetou stranou nahor položte na jemnejšie horiacu zónu. Na dosku presuňte pokrm a zakryte pokrývkou.
Dobré tipy:
Pri plankovaní používajte teplomer a snažte sa udržiavať teplotu od 180°C do 210° C. Vždy majte po ruke fľašu s vodou - pomôže vám korigovať intenzitu ohňa, aj uhasiť prípadný požiar. :)
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi. Skúšali ste už grilovať na doske? Podeľte sa s nami s vašimi skúsenosťami v komente pod článkom.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Autor: profikuchar.sk
Obrázky zdroj: istockphoto.com