• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

​Branislav Michalčík: Grilovaná bravčová panenka v kabátiku z medvedieho cesnaku a špargľovo hráškové rizoto

Na jar sa všetko zelená, a tak isto by sa mal zelenať aj náš tanier. Braňo pre nás pripravil a spísal skvelý recept, ktorý túto podmienku spĺňa. Medvedí cesnak nazbierate v lese práve v tomto období a je ho naozaj dostatok. Zužitkovať ho môžete aj takto, s bravčovou panenkou a ryžou. Pridajte aj zelenú špargľu a zelený hrášok a zelený plán je dobodky splnený :) Jednoduchý a chutný recept, nech sa páči.

Na asi 4 porcie budeme potrebovať:

  • Bravčová panenka 1 kg 
  • Slanina prerastená 0,3 kg 
  • Medvedí cesnak 30 lístkov (cca 60 g)
  • Ryža Arborio 0,5 kg 
  • Šalotka 2 menšie kúsky
  • Spargľa čerstvá zelená 0,5 kg 
  • Hrášok mrazený 0,15 kg 
  • Maslo 0,2 kg 
  • Zeleninový vývar 1,5 l
  • Víno biele suché 0,2 l 
  • Soľ, korenie
  • Podľa chuti: parmezán alebo marcarpone

Postup:

Panenka:

Bravčovú panenku odblaníme, narežeme na 4 rovnaké časti, osolíme, okoreníme. Zabalíme do slaniny nakrájanej na plátky, sprudka opražíme na panvici z každej strany. Ešte horúcu položíme na rozložené lístky medvedieho cesnaku a zrolujeme. Zabalíme do alobalu, položíme na pekáč a pečieme v predhriatej rúre 10-15 minút na 150 °C. 

Rizoto: 

Na masle si opražíme nakrájanú šalotku, pridáme premytú ryžu, orestujeme do sklovita, zalejeme polovicou vína a asi polovicou vývaru. Za stáleho miešania privedieme do varu, stlmíme plameň alebo stupeň na minimum, podlievame a miešame, kým nie je ryža mäkká. 

Zo špargle odrežeme drevnaté časti na konci (asi jedna tretina veľkosti), zblanšírujeme (ponoríme do vriacej osolenej vody na minútku, následne vyberieme a ponoríme do misky s ľadovou vodou, aby si zachovala peknú farbu), zlejeme cez sitko, necháme odkvapkať, narežeme na asi 3 cm valčeky a krátko orestujeme na masle aj s rozmrazeným hráškom. Odstavíme a pridáme nasekaný medvedí cesnak. Následne zmiešame s pripravenou ryžou, podľa chuti posolíme a okoreníme.

Do rizota môžeme podľa chuti pridať nastrúhaný parmezán alebo na zjemnenie trocha mascarpone. 

Servírovanie:

Panenku vyberieme z alobalu, prerežeme šikmo na polovicu alebo na kolieska. Podávame na rizote. 

Dobrú chuť!

Recept pripravil Branislav Michalčík:

Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR pre firmu Bidfood.

V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť.

Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, na ktorých pracuje, ale zatiaľ nám ich neprezradí :) Sme zvedaví a držíme Braňovi palce!

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív B. M.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info