B. Michalčík: Špargľovo žihlavový krém s konopnými semienkami

K jari neodmysliteľne patrí zelená farba, a to nie len v prírode, ale aj na tanieri. O medveďom cesnaku počul už snáď každý, ale viete o tom, že na prechádzkach jarnou prírodou si môžete nazbierať aj žihľavu a nepripraviť z nej len čaj? Áno, aj krásne zelené lístky mladej žihľavy môžete smelo použiť pri príprave jarných chodov, podobne ako napríklad špenát. Braňo Michalčík pripravil zo žihľavy lahodnú jarnú polievku a pridal aj ďalšiu zelenú surovinu - špargľu. Nalaďte sa pozitívne pri pohľade na upokojúcu zelenú delikatesu.
Na špargľovo žihľavový krém (6 porcií) budeme potrebovať:
- 400 g zelená špargľa
- 200 g zemiaky
- 100 g lístky mladej žihľavy (pŕhľavy)
- 2 ks cibuľa
- 60 g maslo
- Cream fresh alebo pochúťková smotana na zjemnenie
- Soľ, mleté biele korenie
- Cesnak, príp. olej z medvedieho cesnaku
- Konopné semienka na dozdobenie
Postup:
Očistenú cibuľu nakrájame na drobno a speníme v hrnci do sklovita na masle. Zo špargle odrežeme drevnaté konce (cca 1/3 dĺžky) a zvyšok nakrájame na 2 cm valčeky. Pridáme k cibuli, spolu zľahka opražíme a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme očistené zemiaky nakrájané na väčšie kusy, hrniec prikryjeme a na miernom ohni varíme do mäkka cca 40 minút.
Po uvarení odstavíme, pridáme žihľavu a hrniec zakryjeme na 5 minút (už nevaríme). Potom vymixujeme do hladka, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Môžeme pridať aj cesnak. Braňo v recepte namiesto cesnaku použil olej z medvedieho cesnaku.
Servírovanie: Na záver na tanieri posypeme konopnými semienkami, ktoré sme na sucho na miernom ohni opiekli a ozdobíme smotanou. A môžeme podávať. :)
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.