Rastislav Krcho: Recept na špenátový quiche s kozím syrom

Rastislav Krcho je šéfom agentúry zaoberajúcej sa (okrem iného aj) profesionálnym cateringom. Bude nám preto prinášať zväčša recepty na prípravu jedál vhodných na recepcie a iné eventy, prípadne na domácu prípravu pre nezabudnuteľné pohostenie vašich hostí. :) Tento recept si môžete pripraviť v dvoch variantoch: ako koláč (vhodný na raňajky alebo ako ľahký obed či večera), alebo v menšej verzii ako slaný finger food.
Na špenátový quiche s kozím syrom budeme potrebovať:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 4 PL vody
- olej na vymazanie formy
Plnka:
- 150 g špenátových listov
- 1 balenie kozieho syra
- 3 vajcia
- šľahačková smotana 33%
- muškátový oriešok
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Ako prvé si vypracujeme cesto. Do múky zapracujeme zmäknuté maslo izbovej teploty, postupne budeme pridávať po lyžičkách vodu, kým cesto nie je vláčne. Takto pripravené cesto rozvaľkáme do kruhu na pol centimetra. Cesto vložíme do vymazanej okrúhlej formy na pečenie s vlnenými okrajmi s priemerom 28 cm a poprepichujeme vidličkou.
Špenátové listy umyjeme, zblanžírujeme vo vriacej vode a hneď schladíme v ľadovej vode, aby si špenát zachoval krásnu zelenú farbu. Na cesto rozdrobíme kozí syr a pridáme pokrájaný špenát. Vajíčka vyšľaháme so smotanou, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom, korením a soľou. Zmesou zalejeme quiche, ktorý dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, cca 30 - 35 minút. Pečieme, až kým okraje koláča a syr nechytia zlatistú farbu.
Malé quiche pripravíme rovnako, ale z cesta vykrajujeme kruhy, ktoré ukladáme na plech na muffiny. Čas pečenia je kratší, cca 15 - 20 minút.
Tento recept pre vás pripravil Rastislav Krcho.
Rastislav Krcho, alebo JOHNY :), v súčasnosti pôsobí v cateringovej a marketingovej agentúre Experience Agency, ktorej je zakladateľom aj majiteľom. Ako hovorí, gastronómii sa učí celý život, pretože gastronómia stále napreduje a trendy sa menia. Prvé skúsenosti s varením mal už v detstve, kedy rodine pripravil jablká v župane. A mali úspech :) To ho povzbudilo, takisto ako jeho učitelia Peter Dudáš, či Peter Šmigovský. Počas svojej kariéry pracoval napríklad v hoteli Carlton či hoteli Arcadia v Bratislave. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a začal podnikať.
Organizovanie eventov a cateringov je jeho prácou, ale aj hobby. Robí vysnívanú prácu, ktorá ho napĺňa. Najradšej varí z čerstvých kvalitných surovín, najlepšie slovenských. Inšpirujú ho osobnosti ako Heston Blumenthal pre jeho úžasnú molekulárnu gastronómiu, Jamie Oliver pre jeho jednoduchosť a taliansku kuchyňu a Peter Krištofovič, ktorý je úspešným podnikateľom a motivátorom.
V živote sa vyhýba slovám ako nie, nedá sa, neviem. Túži po zdraví a šťastnej rodine, ale tiež by chcel vidieť tučniaky na Antarktíde :) My mu držíme palce a tešíme sa na recepty, ktorá nám, a hlavne vám, bude pravidelne prinášať.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: archív R.K.