Kuchár Rastislav Krcho: Recept na pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je skvelá jarná bylinka. Ak ste ju nevyskúšali, neváhajte, teraz je ten správny čas. Spoznajte jej chuť a blahodarné účinky. Už v minulosti jeden švajčiarsky kňaz, známy liečiteľ a vyznávač alternatívnej medicíny Johann Künzle hovoril: „Žiadna bylina na svete nemá taký účinok na vyčistenie žalúdka, čriev a krvi ako medvedí cesnak.“ Medvedí cesnak sa používa na jarnú detoxikáciu organizmu a dokonca aj na omladzovanie. Významnou vlastnosťou medvedieho cesnaku je eliminácia zhlukovania trombocytov, čo pozitívne vplýva na krvnú zrážanlivosť. Najúčinnejšie látky obsahujú listy tejto bylinky, ktoré je najlepšie konzumovať čerstvo nazbierané.
Kedy a kde sa dá nazbierať medvedí cesnak?
Medvedí cesnak si viete nazbierať aj sami v lese, prípadne začiatkom jari kúpiť na trhovisku. Napríklad v Bratislave ho nájdete na Železnej studničke, v okolí petržalského Draždiaka, alebo v podunajských lužných lesoch. Veľký pozor si dajte na miesta, kde sa ľudia prechádzajú so psíkmi. :-) Tam medvedí cesnak nezbierajte a nekonzumujte.
Medvedí cesnak obľubuje výživné, kypré a vlhké pôdy najmä v bukových, zmiešaných a lužných lesoch. Najväčšiu šancu, že naň narazíte, sú brehy potokov, prípadne v blízkosti vody s dostatočným množstvom listnatých stromov v okolí. Zbiera sa zväčša začiatkom jari, v druhej polovici marca až začiatkom apríla. Na jar len listy, na jeseň môžete aj cibuľku. Nezabudnite, že čerstvé listy sa zbierajú ešte pred rozkvitnutím.
Pozor! Niekedy si môžeme medvedí cesnak pomýliť s inými rastlinami, ktoré sú navyše jedované. Napríklad konvalinka voňavá je veľmi podobná, jedovatá a začína rašiť trošku neskôr. Ale neobávajte sa, pretože medvedí cesnak má nezameniteľnú arómu. Listy jemne pošúchajte medzi prstami a ak ucítite silnú cesnakovú vôňu, je to bezpečne medvedí cesnak.
Čo pripraviť z medvedieho cesnaku?
Medvedí cesnak je obľúbená bylina v kuchyni – do čerstvých šalátov, ale aj do varených či pečených pokrmov.
Nadrobno nasekané listy sú skvelé na maslovom chlebíku, prípadne ich pridajte do omáčok, mletého mäsa, do hotových rybacích vývarov alebo do rôznych nátierok.
Ako medvedí cesnak uskladniť?
Ideálne je používať ho čerstvý, pretože vtedy má najväčší obsah liečivých látok. Ak si ho chcete uskladniť aj na neskôr, pozor na to, že sušením sa v ňom redukuje obsah silíc a podobných účinných látok. Ideálnejšie je cesnak zamraziť (čo najskôr po natrhaní), alebo ho naložiť do octového či olejového nálevu. Recept na pesto z medvedieho cesnaku nájdete nižšie v tomto článku :)
Ak ho chcete uchovať čo najdlhšie v čerstvom stave, natrhajte listy aj so stonkami, tie čo najskôr vložte doma do pohára s vodou a uložte do chladničky.
Prírodná domáca lekárnička
Medvedí cesnak je silné antiseptikum. Ničí mikróby, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi. Pomáha tiež pri trávení. Črevá aj žalúdok sa vám poďakujú za jeho dennú dávku aspoň počas jari. Tiež má pozitívne účinky na pečeň a žlčník.
Aj svetoznáma liečiteľka Mária Trebenová (napríklad Z mojej domácej lekárne) obľubovala medvedí cesnak, oceňovala najmä jeho detoxikačnú schopnosť. Bylina dokáže znížiť vysoký krvný tlak, pomáha pri zápche, plynatosti aj chronických hnačkách. Tehotné a dojčiace mamičky opatrne s konzumáciou práve kvôli silnému detoxikačnému účinku medvedieho cesnaku.
Medvedí cesnak má dokázané pozitívne účinky aj pri posilňovaní imunity, najmä na jar, kedy prichádza jarná únava a sme neraz náchylnejší na rôzne ochorenia. Používa sa pri ochoreniach horných dýchacích ciest, ako je astma a zápal priedušiek. Mnohým ľuďom dokonca pomáha potláčať migrenózne stavy, takže ak vás často bolieva hlava, zaraďte medvedí cesnak do jedálnička.
Presvedčili sme vás? :-) Rýchlo do lesa nazbierať medvedí cesnak! Môžete si z neho pripraviť napríklad skvelé pesto.
RECEPT: Domáce pesto z medvedieho cesnaku
Budeme potrebovať:
- 1 zväzok medvedieho cesnaku
- 3 PL olivový olej
- 1 PL píniové oriešky (alebo mandle - lacnejší variant)
- 1 cesnak
- 2 PL parmezán
- 1 ČL morská soľ
- 1 ČL citrónová šťava
- Muškátový oriešok
Postup:
Listy medvedieho cesnaku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Píniové oriešky zľahka opražíme na suchej panvici. Umyté a osušené listy vložíme do mixéra s nožmi v tvare S alebo V, pridáme opražené píniové oriešky, cesnak, parmezán, soľ, citrónovú šťavu, olivový olej a trochu čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku. Všetko závisí od vašej chuti, takže doporučujeme mixnúť a ochutnať.
Olivovým olejom si dolaďte konzistenciu, akú budete potrebovať. Ak pesto chcete použiť ako nátierku, tak stačí málo oleja, ak ako dresing na šalát, v tom prípade oleja môžete dať viacej. Podľa chuti dosolte alebo pridajte viac citrónovej štavy.
Takto pripravené pesto Vám v sklenenej fľaške vydrží uskladnené v chladničke aj niekoľko mesiacov. Môžete ho použiť ako nátierku na maslový chlieb, dresing na šalát alebo na čerstvo uvarené cestoviny (skvelé sú cestoviny s grilovanou zeleninou a cherry rajčinami, ktoré zľahka premiešate s pestom a posypete parmezánom). Je už len na vás a vašej chuti a fantázii, ako využijete jeho úžasné blahodarné a detoxikačné účinky.
Informácie o medveďom cesnaku a recept na prípravu pesta pre vás pripravil Rastislav Krcho.
Rasťovi ďakujeme :)
Rastislav Krcho, alebo JOHNY :), v súčasnosti pôsobí v cateringovej a marketingovej agentúre Experience Agency, ktorej je zakladateľom aj majiteľom. Ako hovorí, gastronómii sa učí celý život, pretože gastronómia stále napreduje a trendy sa menia. Prvé skúsenosti s varením mal už v detstve, kedy rodine pripravil jablká v župane. A mali úspech :) To ho povzbudilo, takisto ako jeho učitelia Peter Dudáš, či Peter Šmigovský. Počas svojej kariéry pracoval napríklad v hoteli Carlton či hoteli Arcadia v Bratislave. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a začal podnikať.
Organizovanie eventov a cateringov je jeho prácou, ale aj hobby. Robí vysnívanú prácu, ktorá ho napĺňa. Najradšej varí z čerstvých kvalitných surovín, najlepšie slovenských. Inšpirujú ho osobnosti ako Heston Blumenthal pre jeho úžasnú molekulárnu gastronómiu, Jamie Oliver pre jeho jednoduchosť a taliansku kuchyňu a Peter Krištofovič, ktorý je úspešným podnikateľom a motivátorom.
V živote sa vyhýba slovám ako nie, nedá sa, neviem. Túži po zdraví a šťastnej rodine, ale tiež by chcel vidieť tučniaky na Antarktíde :) My mu držíme palce a tešíme sa na recepty, ktorá nám, a hlavne vám, bude pravidelne prinášať.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Ako pripravujete medvedí cesnak? Podeľte sa s vašimi receptami v komentári.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Obrázky zdroj: istockphoto.com, archív R. K.