Peter Varga: Pizza bez kysnutia

Väčšina vecí potrebuje svoj čas, veď na dobré sa oplatí čakať. Ale niekedy jednoducho zvíťazí hlad a rýchlosť je nutná voľba. Ak nemôžete čakať na vykysnutie pizza cesta, riešením je tento recept, ktorý je z pera šéfkuchára Petra Vargu. Odporúčané len v prípade veľkej núdze, ale aj tak veľmi chutné.
Na rýchle pizza cesto bez kysnutia budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 5 lyžíc olivového oleja
- ½ vrecka prášku do pečiva
- ½ PL sódy bikarbóny
- 175 ml vody
- štipka soli
Cez sito preosejeme do misy hladkú múku, pridáme štipku soli, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a premiešame. Pridáme olivový olej a vodu a vypracujeme hladké nelepivé cesto, nesmie sa lepiť na ruky ani na okrej nádoby.
Cesto rozdelíme na rovnaké časti, rozvaľkáme a roztlačíme prstami do tvaru pizze.
Ozdobíme pizzu podľa chuti a pečieme v rozohriatej rúre na 220 °C horný / dolný ohrev cca 7 min.
TIP: Peťo pečie pizzu na plechu bez papiera na pečenie, dokonca bez použitia oleja. Na plech nasype len hrubú alebo kukuričnú múku, to zabezpečí chrumkavosť pizze.
Všetko na prípravu najlepšej pizze nájdete v našej ponuke tu.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.