Peter Varga: Tvarohový cheesecake s lesným ovocím

Talentovaný Slovák Peter Varga varil pre hviezdy ako Beyoncé, Justin Bieber, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Ed Sheeran, Coldplay alebo R.E.M., svoje kulinárske umenie predvádza aj v írskej televíznej šou. Vydal vlastnú knihu receptov, ktorej predajom pomáha ťažko chorým deťom. To je skvelý šéfkuchár s dobrým srdcom, ktorý sa po 15 rokov vrátil z írskeho Dublinu späť na Slovensko a dokazuje, že mu to nie len skvele varí, ale aj pečie. :)
Na tvarohový cheesecake s lesným ovocím budeme potrebovať:
Korpus
- 1 balík sušienok
- 2 PL masla
- Postup: V miske zmiešame sušienky pomleté na jemno s roztopeným maslom. Vysypeme do tortovej formy a odmerkou alebo lyžicou rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Vložíme do rúry a dáme piecť na 15 minút pri 170 °C.
Krém
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 3 vajíčka
- 4 PL práškového cukru
- Postup: Všetky suroviny zmiešame v miske. Krém bude skôr riedky. Vylejeme ho na korpus, pobúchame, aby zmizli vzduchové bublinky a dáme do vyhriatej rúry na 160 °C na 45 minút.
Poleva
- 100 ml vody
- 3 PL cukru
- 200 g mrazeného ovocia
- 3 PL zlatého klasu
- Postup: Ovocie rozmrazíme, pridáme cukor a vodu a varíme na miernom ohni cca 8 minút. Potom pridáme 3 PL zlatého klasu a varíme do zhustnutia. Necháme máličko vychladnúť, ale nie úplne, aby sa nám zmes ľahko natierala. Polevu nalejeme na krém a cheesecake vložíme do chladničky poriadne zachladnúť, najlepšie cez noc.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu, Keith Owens
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.