Peter Varga: Placky s medvedím cesnakom

K jari jednoznačne patrí medvedí cesnak. O jeho pozitívnych účinkoch na zdravie ste už určite počuli, ale najväčším prínosom je podľa nás charakteristická chuť. :) Dodá ten správny šmrnc mnohým jedlám a jedným z nich sú aj placky. Namiesto klasických zemiakových vyskúšajte tvarohovo krupicové ladené do jarnej zelenej farby. Šéfkuchár hviezd Peťo Varga vám s tým pomôže.
Na "medvedie placky" budeme potrebovať:
- 450 g tvarohu
- 220 g detskej krupice
- 3 vajcia
- 8 lístkov medvedieho cesnaku
- 40 g čerstvého špenátu
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie
- jogurt alebo kyslá smotana, strúčik cesnaku
Postup:
Medvedí cesnak jemne nasekáme, špenát rozmixujeme na šťavu. Tvaroh zmiešame s krupicou, s vajciami a pripravenými bylinkami a dochutíme soľou a korením. Necháme pôsobiť pár minút, kým krupica trochu napučí. Rozpálime panvicu, pokvapkáme olivovým olejom, roztlačíme cesto na placku a vyprážame cca 4 minúty z každej strany, do chrumkava a do zlatista.
Tip: Placky podávame s jogurtom alebo kyslou smotanou. Môžete si pripraviť aj cesnakový dip (do jogurtu alebo kyslej smotany pridáte roztlačený strúčik cesnaku a ochutíte soľou a korením). Skvelá bude aj domáca majonéza, alebo domáca tatárska omáčka.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: Dušan Křístek
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.