Peter Varga: Nadýchané veterníky

Peťo Varga je nie len skvelým kuchárom, ale aj cukrárom. Tieto nádherne nadýchané veterníky z odpaľovaného cesta sú toho sladkým dôkazom. Zákusok, ktorý pohladí a poteší. :) Hravo to zvládnete, vyskúšajte!
Na Peťove nadýchané veterníky budeme potrebovať:
Odpaľované cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 7 dcl vody
- 2 dcl oleja
- 11 vajec
- štipka soli
Plnka:
- 1 liter mlieka
- 4 zlaté klasy
- 300 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 g masla
- 500 ml smotany na šľahanie (40 %)
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Odpaľované cesto:
Vodu s olejom a štipkou soli privedieme do varu, pridáme 500 g polohrubej múky a miešame, kým sa uvarí hustá kaša. Cesto sa bude odliepať od nádoby. Odstavíme zo sporáka, postupne po jednom pridávame vajíčka a ručným mixérom vymiešame na jemné cesto. Potom ho naplníme do cukrárenského vrecka s ozdobnou koncovkou a nanesieme na vymastený plech do tvaru kruhu. Veterníky pečieme 1 hodinu pri teplote 160 °C. Rúru počas pečenia nikdy neotvárajte! Inak môžete veterníky rovno vyhodiť do koša.
Plnka:
Mlieko s cukrom privedieme do varu. Vo vedľajšej miske rozmiešame v troche mlieka 4 zlaté klasy a pridáme do zovretého mlieka. Za stalého miešania necháme zhustnúť. Po vychladnutí k zmesi pridáme maslo a vymiešame ručným mixérom na hladký krém.
Smotanu vyšľaháme do tuha.
Záver:
Veterníky prerežeme, pomocou zdobiaceho sáčku naplníme najprv krémom a potom šľahačkou. Vrch posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.