Šéfkuchár hviezd sa vracia na Slovensko – chce koreniť láskou a variť srdcom

V akej reštaurácii nájdete Petra Vargu variť po dlhých 15 rokoch strávených v zahraničí?
Na čo sa najviac teší a čo mu bude na Írsku najviac chýbať?
Slovenský šéfkuchár Peter Varga sa po 15 rokoch pôsobenia na pozícii šéfkuchára v prestížnom írskom hoteli The Gibson vracia na Slovensko. Talentovaný Slovák varil pre Beyoncé, Justina Biebera, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Eda Sheerana, Coldplay alebo R.E.M., svoje kulinárske umenie predvádzal aj v írskej televíznej šou. Nedávno vydal vlastnú knihu receptov, ktorej predajom pomáha ťažko chorým deťom. V našom interview prezrádza, kde ho nájdeme variť, aj ako dlho sa plánuje na Slovensku zdržať.
Peter Varga, foto: Dušan Kristek
Si naozaj výnimočný kuchár so skúsenosťami, aké má málokto, v Írsku si sa dokonca vypracoval medzi špičku. Po dlhých rokoch sa vraciaš domov na Slovensko a ja si veľmi vážim, že profikuchar.sk to vie ako prvý. Musím sa opýtať – prečo vlastne? Prečo sa šéfkuchár v tvojej pozícii rozhodne vrátiť sem a začať niečo budovať úplne od začiatku?
V hlave som spracovával túto myšlienku veľmi dlho. Návrat po 15 rokoch nie je vôbec jednoduchý, to vám poviem. Hlavným dôvodom návratu je moja rodina. V Írsku som sa venoval na 100 % iba mojej práci, pričom som trošku zabudol aj na seba a svoje okolie. Priznám sa, že počas môjho pobytu tam, som stratil blízkych ľudí doma na Slovensku.
Uvedomil som si, že čas je veľmi vzácny a zistíme to, bohužiaľ, až keď je neskoro. Preto chcem čo najviac voľného času tráviť s mojou rodinou, priateľmi a najmä s mojou milovanou maminou, ktorá mi bola počas celého môjho pôsobenia v Írsku aj napriek veľkej vzdialenosti najväčšou oporou. Za to sa jej chcem aj touto cestou z celého srdca poďakovať. A zároveň by som si chcel na Slovensku vybudovať vzťah, po ktorom veľmi túžim.
Verím, že to musí byť náročné, život sa ti od základov zmení. Čo ti bude na Írsku najviac chýbať?
V každej jednej práci, ktorú robíte, je najdôležitejší tím ľudí, ktorí sú v práci s vami pomaly viac ako doma s rodinou. Vytvárate jedlá, do ktorých dávate svoje zručnosti a srdce, a potom čakáte na spätnú väzbu od zákazníkov. To je niečo úžasné práve v gastronómii, kde môžete byť kreatívny. Bez dobrého tímu, šťastných a pozitívnych ľudí okolo mňa by to nebolo možné.
V Dubline zanechávam naozaj skvelý tím, ktorý mi bude veľmi chýbať. Títo ľudia mi prirástli k srdcu, keďže som s nimi prežil niekoľko šťastných rokov, počas ktorých som sa veľa naučil a v mnohom zdokonalil. Bola to škola, na ktorú sa nezabúda. Určite budem aj naďalej chodiť do Írska zdokonaľovať sa v nových trendoch, aby som aj na Slovensko priniesol nejaký kúsok zo svetovej gastronómie.
Tak teda prezraď to, na čo všetci čakajú. Kam nastupuješ? Podľa čoho si si vyberal, určite si nedostal len jednu ponuku...
Tak to máš teda pravdu. Ponúk bolo naozaj veľmi veľa, mal som pocit, že sa s nimi roztrhlo vrece. Ešte aj teraz mi prichádzajú ďalšie a ďalšie. Ja som sa však už rozhodol. Na Slovensko sa vraciam do Bratislavy na pozíciu šéfkuchára do novootvorenej talianskej reštaurácie Le Torri na Bajkalskej ulici v Bratislave v Troch vežiach. Robia tam skvelú pravú kváskovú pizzu, vynikajúce a chutné poctivé domáce cestoviny, ktoré mi zachutili hneď počas mojej prvej návštevy, keď som došiel inkognito vyskúšať, ako varia. Presvedčila ma kvalita kuchyne, krásne útulné priestory a naozaj veľmi ľudský a priateľský prístup majiteľov, s ktorými už teraz denne komunikujeme a dohadujeme veľa vecí.
Talianska kuchyňa má svoje špecifiká, aký k nej máš vlastne vzťah? Zostane Le Torri talianskou reštauráciou aj pod tvojím velením alebo nastanú zmeny?
Vzťah k talianskej kuchyni mám z minulosti, či už z reštaurácie Patio alebo z hotela Marrols, kde som pôsobil pred odchodom do Dublinu pred 15-timi rokmi. V Írsku som šiel trochu iným smerom a teraz je to pre mňa výzva opäť sa vrátiť k talianskej kuchyni.
Mám svoju predstavu kam a ako by mala reštaurácia smerovať. V Le Torri chcem vytvoriť kuchyňu, kde budeme variť s láskou a s rešpektom k tradíciám. Bude to aj naďalej talianska reštaurácia, chcem však jedálny lístok obohatiť o moje dlhoročné skúsenosti nadobudnuté v zahraničí. Nájdete v nej teda aj jedlá, na ktorých si pochutnajú nielen fanúšikovia talianskej kuchyne. Verte mi, bude to zážitok prísť do Le Torri či už s rodinou, priateľmi, pracovne alebo na rande pri sviečkach.
Hľadal si si miesto na dlhšie obdobie alebo toho plánuješ na Slovensku poskúšať viac?
Ja nie som prelietavý kuchár. Snažím sa usadiť na jednom mieste, kde sa cítim dobre, kde cítim dôveru. Chcem vytvárať jedlá, ktoré budú ľuďom chutiť, okoreniť ich láskou a dať do nich srdce s tímom kuchárov. Každá kuchyňa je nielen o šéfkuchárovi, ale o celom tíme. Určite zostanem verný západnému Slovensku, mám tu maminu a chcel by som jej byť poblízku v Senci, kde mám svoj byt a kde sa chcem usadiť a vytvoriť si svoje zázemie.
Mám pocit, že slovenská gastronómia sa za posledné roky pohla o výrazný kus dopredu. Kde však stále vidíš nedostatky? Čo ti na našich reštauráciách najviac prekáža, čo by sa dalo vylepšiť?
V slovenských reštauráciách nemám rád jedálny lístok, ktorý nemá konca. Viem, že majitelia reštaurácií chcú mať v jedálnom lístku úplne všetko, potom však trpí kvalita, a teda zákazník, pre ktorého to všetko vlastne robíme. Napratané mrazáky mrazeným mäsom tiež nie je cesta, ktorou chcem ísť. Treba odovzdať skúsenosti iným kuchárom a nemyslieť len na seba - v tom je čaro gastronómie. Samozrejme, neustále sa učiť a zdokonaľovať je tiež veľmi dôležité. Myslím si, že slovenská gastronómia ide správnym smerom, ale je to ešte dlhá a náročná cesta, na ktorej sa chcem podieľať svojím maličkým kúskom aj ja.
Peter Varga, foto: Keith Owens
Na čo sa na Slovensku najviac tešíš a z čoho máš, naopak, najväčšie obavy?
Dobrá otázka….Teším sa na rodinu a ľudí, s ktorými budem pracovať, na Le Torri, na krásu Slovenska a na to, že budem môcť povedať, že som doma, kde som sa narodil a kde by som chcel pôsobiť do konca života. V zahraničí som dosiahol všetko, čo som chcel – možno aj viac ako som si vedel predstaviť. Varil som pre svetoznámych hercov, spevákov a pre svetové celebrity. Účinkoval som v najsledovanejšom televíznom programe v Írsku First Dates, vydal som vlastnú kuchársku knihu, písal som do časopisov a pomáhal deťom na onkológii. V tomto chcem pokračovať naďalej aj na Slovensku.
Z čoho mám obavy? Asi z návratu a z toho, ako sa udomácnim po dlhých 15 rokoch. Je to pre mňa výzva a opäť niečo nové, ale nezatváram dvere za Dublinom a Írskom. Televízna šou First Dates je totiž veľmi populárna a sú s mojou prácou spokojní, tak sme sa dohodli na dlhodobej spolupráci a každý rok sa budem vracať na nakrúcanie nových častí.
Takže jednou nohou stále v Írsku... dostane Slovensko šancu byť tvojou konečnou stanicou?
Hovorí sa, nikdy nehovor nikdy, ale som pevne rozhodnutý, že chcem žiť a pracovať na Slovensku. Urobím preto všetko, aby som sa uplatnil, idem za hlasom svojho srdca.
Počas tvojich zastávok doma si sa objavil aj na slovenských obrazovkách. Budeme ťa teraz v našich televíziách vídať častejšie?
Práve som dokončil nakrúcanie First Dates v Írsku, máme za sebou 15 dielov na 4 mesiace a na obazovkách sa objaví od januára 2020 do konca apríla v hlavnom vysielacom čase hneď po správach. Aj na Slovensku sa ukážem v televíznych reláciách - napríklad Teleráno, Dámsky klub a prijal som aj ponuku Kamilky Magálovej do programu Tajomstvo mojej kuchyne.
Petrove kúzla na tanieri pre írsku televíznu reláciu First Dates
A čo vlastná reštaurácia? Nad tým si neuvažoval?
Myslím, že každý kuchár sníva o svojej reštaurácii a ani ja nie som výnimka. No ja by som potreboval nad sebou a mojím podnikaním ochrannú ruku, keďže by som sa asi rozdal na všetky strany. Veľmi sa mi páči koncept street food, pripravovanie jedál z domácich surovín, sezónnej zeleniny a ovocia.
Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa na návštevu v Le Torri čoskoro :)
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: Archív P. V., Dušan Kristek, Keith Owens
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.