B. Michalčík: Čokoládovo pomarančové crinkles

Crinkles alebo popraskané sušienky, zvrchu chrumkavé, vo vnútri jemné, sú určite ozvláštením zoznamu tradičného sladkého trvanlivého pečiva, ktoré zvyknete pripravovať na sviatky alebo pre návštevy. Prekvapte vašu rodinu či blízkych niečím iným, výnimočným, sladkým, sviežim, čomu "chybička" v podobe krásneho popraskania dodá ten správny šmrc. Braňo presne vie, ako na to.
Na čokoládovo pomarančové popraskané crinkles potrebujeme:
- 340 g horká čokoláda min. 60%
- 90 g maslo
- 3 vajcia
- 140 g cukor
- 300 g hladká muka
- 40 g čierne kakao
- kôra z jedného pomaranča (len oranžová časť, biela by spôsobila horkosť)
- šťava z polky pomaranča
- pár kvapiek pomarančového esenciálneho oleja na vnútorné použitie, poprípade pomarančová aróma
- 1 balenie kypriaci prášok
- štipka soli
- kryštálový cukor a práškový cukor na obalenie guliek
Postup:
Maslo a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli s pomarančovou kôrou, pomarančovou šťavou a pomarančovým olejom. Vajíčka vymiešame s cukrom na penu. Ostatné sypké zmesi (múka, soľ, kypriaci prášok a kakao) zmiešame. Do vychladnutej čokolády primiešame vaječnú penu a nakoniec sypkú zmes. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2 hodinky do chladničky.
Cesto vyberieme, tvarujeme guľky o veľkosti ping-pongovej loptičky, vygúľame najprv v kryštálovom cukre, potom v práškovom, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie viac od seba, pretože sa trocha rozlejú. Pečieme 10 až 12 min. na 170 °C. Sušienky necháme vychladnúť na plechu. Popraskaný efekt sa dostaví úplne sám, počas pečenia.
Crinkles skladujeme v uzavretej dóze. Ak máte pevnú vôľu :) takto vydržia šťavnaté niekoľko dní.
Tip: Vymeňte pomarančové suroviny za mätové a získate neodolateľnú kombináciu mäty a čokolády.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.