Šéfkuchár Janko Michna: Recept na plnený hovädzí pupok s hráškovo mätovým rizotom

Prinášame jeden z originálnych receptov od vynikajúceho slovenského šéfkuchára Janka Michnu. V každom z jeho receptov sa zrkadlí veľké množstvo skúseností, mnohé ocenenia v oblasti gastronómie, no najmä – celoživotná láska k vareniu. Nechajte sa inšpirovať a poďte variť ako profikuchár.
Na plnený hovädzí pupok s hráškovo mätovým rizotom potrebujeme:
Rizoto:
Závitky:
|
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú šalotku a slaninu a opekáme. Pridáme premytú ryžu a opekáme 3 minúty. Prilejeme víno a miešame, kým sa víno neodparí. Postupne prilievame naberačkou vývar a varíme, kým sa všetko vstrebe, asi 10 minút. Potom pridáme hrášok, prilejeme vývar a varíme, kým je ryža mäkká. Osolíme, okoreníme, pridáme hoblinky parmezánu, maslo a nadbrobno pokrájanú čerstvú mätu.
Rozmarín a tymián nasekáme, vmiešame do smotanového syra, pridáme pretlačený cesnak a nastrúhaný syr gouda. Nakrájanú červenú cibuľu jemne opražíme na olivovom oleji, pridáme hrušku nakrájanú na kocky a dochutíme klinčekmi, soľou a korením. Hovädzí pupok rozrežeme a otvoríme ako knihu. Jemne naklepeme, osolíme, okoreníme, roztrieme syrovú zmes a rozvrstvíme urestované hrušky. Mäso zrolujeme a previažeme špagátom. Prudko opečieme na panvici a dopečieme v rúre na 170 °C asi 10 - 15 minút.
Na tanieri dozdobíme lístkami čerstvej mäty. Dobrú chuť!
Tento recept pripravil Janko Michna.
Janko Michna je hrdý rodák z Banskej Bystrice, kde pôsobí aj žije. Už ako chlapca ho zaujímalo dianie v kuchyni a všetko, čo k tomu patrí. A prečo sa rozhodol stať kuchárom? Na to nevie úplne presne odpovedať, ale je si istý, že to tak malo byť a je to správne :) Varenie je pre neho láskou, prácou a aj hobby. Venuje mu nie len svoj pracovný, ale aj väčšinu súkromného času. Ak platí, že skúsenosti robia majstra, Janko medzi majstrov skutočne patrí. Počas viac ako 20 rokov praxe prešiel v oblasti gastronómie takmer všetkým – pracoval v reštauráciách aj hoteloch, malých aj veľkých kuchyniach, na Slovensku aj v zahraničí (2 roky pôsobil v Nemecku). Spomenieme pozíciu šéfkuchára v Hoteli Národný dom, Executive Chef v Hoteli Palace Sliač, či reštauráciu Angels restaurant and bar (počas jeho pôsobenia v tejto reštaurácii bola vyhlásená za jednu z 10 najlepších na Slovensku). Učaroval mu aj koncept Klubovňa. Okrem aktuálnej pozície šéfkuchára v reštaurácii Steak House v Banskej Bystrici je od roku 2012 aj zakladateľom a predsedom Banskobystrického zväzu kuchárov a cukrárov, od roku 2015 usporiadateľom a zakladateľom úspešnej gastronomickej súťaže Bankobystrický Gastro Cup (čím si splnil svoj veľký sen) a akreditovaným hodnotiacim komisárom pre národné kuchárske súťaže. Za kopec skvele odvedenej práce získal v roku 2017 rád prezidenta SZKC a medailu Jána Babilona. |
Ak sa Vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto autor: http://kuboluptak.sk/