Jar praje očiste tela, na detox však treba s rozumom

Rovnako ako pri diéte sa pri detoxikácii organizmu môžeme dostať do rôznych stravovacích extrémov, ktoré nám môžu viac uškodiť ako pomôcť. Záleží preto, akú očistnú kúru si zvolíme a čo s ňou chceme dosiahnuť. Je cielená detoxikácia skutočne prospešná a potrebná pre náš organizmus? Hovorí Zdenka Havettová, poradkyňa pre výživu.
Jar nám už posiela svoje pripomienky v podobe teplejších dní, spevu vtákov a pukov na konároch stromoch, ktoré nastúpené čakajú, kým sa z nich vytlačia prvé zelené lístky. S príchodom jari je spojený aj 40-dňový pôst, ktorý vychádza z kresťanskej ideológie. Okrem náboženského odkazu očakávania Veľkej noci je spojený aj s prirodzenou očistou tela po zime, vianočnom hodovaní a fašiangových dobrotách. “Predtým sa v tomto pôstnom čase jedli jednoduché zeleninové a múčne jedlá. Okrem toho boli jednodňové pôsty vždy v stredu a v piatok. Práve štyridsať dňové obdobie bolo pre našich predkov niečo ako detoxikácia, a preto sa o nej najčastejšie hovorí s príchodom jari,” ozrejmuje lektorka a odborníčka na výživu Zdenka Havettová.
Ako však dodáva, predstava väčšiny ľudí o detoxe (i diéte) ako o krátkom časovom úseku s predpísaným stravovaním, ktorý vedie k úbytku hmotnosti, je nesprávna. “Skutočnosť je však taká, že pri diétach sa za krátky čas nenaučíme správne stravovať. Diéty vedú prirodzene k úbytku hmotnosti, kvôli reštrikcii kalórií, ale vo väčšine prípadov aj k jojo efektu - dostaneme sa na pôvodnú váhu, prípadne naberieme vyššiu hmotnosť. Preto diéty nevedú k trvalému zníženiu hmotnosti alebo zlepšeniu zdravia,” vysvetľuje.
Avšak aj pri detoxe sa môžeme dostať do rôznych stravovacích extrémov. “Väčšinou detoxikačné obdobie trvá kratšie ako diéta. Záleží akú očistnú kúru si zvolíme a čo chceme dosiahnuť,” ozrejmuje Zdenka Havettová. Ak sa však na detox pozrieme komplexnejšie, je viac ako len očistou tela. Môže mať aj psychologický efekt. “Ak sa napríklad rozhodneme počas štyridsať dňového pôstu nekonzumovať mäso alebo priemyselne spracované sladkosti, tak je to vykročenie zo svojej komfortnej zóny a posilnenie sebadisciplíny,” hovorí Zdenka Havettová.
Lektorka a odborníčka na výživu preto nevidí problém v krátkodobom obmedzení príjmu potravy - podobne sa správali aj naši predkovia, keď napríklad v piatky nejedli mäso a v stredu sa postili. “Každému z nás však bude vyhovovať niečo úplne iné a nastaviť si to treba podľa vlastnej potreby. Napríklad aj podľa toho, aký nás čaká deň, v akom sme v psychickom rozpoložení, či máme veľa práce alebo sa možno necítime zdravotne úplne fit,” dopĺňa.
Mýty, ktoré škodia
Pri detoxe a očiste organizmu sa často objavuje aj pojem prekyslenia organizmu, ktoré spôsobujú toxíny usadené v tele, špeciálne v hrubom čreve a vnútorných orgánoch. Tu však Zdenka Havettová upozorňuje, že ide už o prežitý mýtus. “Najnovšie poznatky hovoria o tom, že naše telo a črevá, nie sú vystavené dlhoročným nánosom. Bežné metabolické a vylučovacie procesy v tele: stolica, moč, pot sú pre odstraňovanie odpadových látok úplne postačujúce. Naše telo sa vie detoxikovať samé: cez pečeň, obličky a črevá. Dôležité je tieto orgány nezaťažovať nevhodnými potravinami a životným štýlom, ale skôr ich cez zdravú výživu posilňovať, k ich optimálnej funkcii. Okrem iného naše telo sa toxínov zbavuje denne a priebežne,” objasňuje.
Preto sú aj niektoré z metód na prečistenie práve tráviaceho traktu považované za nebezpečné. “Za jeden z najväčších extrémov považujem črevnú sprchu. Ešte stále sa stretávame s názorom, že črevná sprcha odplavuje z čreva škodlivé usadeniny a dlhoročné nánosy. Ľudský organizmus má pritom dostatočné mechanizmy na priebežné a sústavné odstraňovanie nežiaducich produktov trávenia a metabolizmu. Myslíme nato, že pri črevnej sprche sa zbytočne dráždi sliznica a vyplavia sa aj tie dobré baktérie,” upozorňuje a dodáva, že ľudia túžiaci po zdravom trávení by mali siahnuť radšej po vláknine.
“Je absolútnym základom pre udržanie zdravého čreva. Vlákninu nájdeme v rastlinných potravinách. Existujú dva druhy vlákniny. Rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina dokáže na seba nasať vodu, čím zväčší svoj objem. Tento druh vlákniny sa nachádza aj v niektorých druhoch ovocia, ovsených vločkách, orechoch a obilninách. Nerozpustná vláknina je taká, ktorá nemení svoju štruktúru. Niektoré potraviny obsahujú vlákninu rozpustnú aj nerozpustnú zároveň.”
Ak sa už rozhodnete pre pôstne dni, či niekoľkodňový očistný detox, nezabúdajte okrem vyššie zmienených rád lektorky a odborníčky na výživu aj na to, že veľa živín pre svoje telo nájdete v prirodzenej a vyváženej strave. “Skúste namiesto kupovania drahých doplnkov, investovať svoje financie do kvalitného jedla, ktoré si varíte sami doma,” uzatvára Zdenka Havettová.
Jarné recepty zo Zdenkinej kuchyne
Rizoto s medvedím cesnakom
Ingrediencie: hrnček bielej ryže, hrnček zeleného hrášku, dve väčšie hrste vlašských alebo iných orechov, jeden väčší zväzok medvedieho cesnaku, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, plátok zázvoru, soľ, čierne korenie, mletá rasca, kurkuma, olivový olej.
Postup: Ryžu uvaríme podľa návodu. Na olivovom oleji speníme všetky koreniny a následne pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Osolíme a krátko restujeme. K cibuľke pridáme hrášok a krátko podusíme. K zmäknutému hrášku pridáme vlašské orechy a uvarenú ryžu. Zľahka premiešame, ale už nevaríme. Úplne na záver do rizota primiešame na jemno nakrájaný medvedí cesnak.
Špenátové palacinky
Ingrediencie: hrnček špaldovej alebo celozrnnej múky, hrnček a pol vody, soľ, 3 PL olivového oleja, 3 – 4 hrste čerstvého špenátu.
Postup: Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme (môžeme použiť aj tyčový mixér). Cesto na palacinky necháme odstáť aspoň 30 minút, ak sa vám zdá príliš husté, pridáme vodu. Ak máte pocit, že je cesto veľmi riedke, pridajte múku podľa potreby a opäť rozmixujte. Panvicu potrieme olivovým olejom, ak je rozohriata, pridáme primerané množstvo cesta a opečieme z každej strany. Ak má vaša panvica kvalitný povrch, nie je nutné pridávať ďalší olej.
TIP: Palacinku môžete ochutiť napríklad kozím syrom, rukolou a pestom z medvedieho cesnaku.
Dobrú chuť!
Zdenka Havettová, poradca pre výživu, lektor, Ide o tvoje zdravie
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: archív Z. H., istockphoto.com
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.