• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Branislav Michalčík: Cviklové palacinky plnené avokádovo-bryndzovým dipom

Májová bryndza

Máj nie je len lásky čas, je to aj úžasnej čerstvej bryndze čas! :) Práve májová bryndza je tá najlepšia a najzdravšia. Ovce sú totiž po zime opäť vyhnané na pašu. Po takejto "nádielke" jarnej štavnatej zelenej trávy chutí z čerstvo nadojeného mlieka bryndza najlepšie. Ak máte tú možnosť, pýtajte si na salašoch 100 % ovčiu nepasterizovanú. To je tá práva slovenská chuť bryndze! 

Navyše má veľa zdravotných výhod: je skvelým probiotikom, prírodným antibiotikom, čistí krv, zlepšuje imunitu, chráni pred rakovinou, pôsobí protizápalovo, a tiež znižuje krvný tlak.

Bryndzové halušky alebo pirohy isto poznáte. Skúste bryndzu použiť napríklad ako náplň do slaných palaciniek. Braňo pre nás pripravil takúto verziu, vyskúšajte.

Na cviklové palacinky plnené avokádovo-bryndzovým dipom budeme potrebovať:

Počet porcií: cca 10 - 12

Palacinky:

  • 300 g cvikla čerstvá alebo predvarená vakuovaná 
  • 4 ks vajce 
  • 250 g hladká múka 
  • 250 ml plnotučné mlieko
  • 250 ml cviklová šťava 
  • 2 čl soľ, 0,5 čl mleté biele korenie
  • Na štipku noža sóda bikarbóna 
  • Maslo na pečenie

Plnka:

  • 250 g bryndza
  • 4 ks zrelé avokádo 
  • 150 g skyr (alebo Crème fraîche)
  • Soľ, mleté biele korenie podľa chuti

Postup:

Palacinky: Cviklu uvaríme v osolenej vode v šupke do mäkka (cca 1-2 hodiny), necháme vychladnúť, očistíme a rozmixujeme s vajíčkami do hladka. Ak použijeme predvarenú, priamo ju rozmixujeme s vajíčkami. Pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme palacinkové cesto. Palacinky pečieme klasicky z obidvoch strán na masle na palacinkovej panvici na nízkom stupni (aby neprihorelo maslo) do zlatista. 

Dip: Avokáda prerežeme, nožom vyberieme kôstku, vydlabeme avokáda lyžičkou do misky, pridáme skyr a bryndzu a vidličkou roztlačíme do hladka. Dochutíme soľou a bielym mletým korením a odložíme do chladu. 

Servírovanie: Palacinky naplníme plnkou, podľa chuti doplníme zeleninou a bylinkami a podávame. Tento pokrm môžeme podávať ako teplé predjedlo, bezmäsité hlavné jedlo alebo teplú večeru.

Dobrú chuť!

Recept pripravil Branislav Michalčík:

Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR pre firmu Bidfood.

V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť.

Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, na ktorých pracuje, ale zatiaľ nám ich neprezradí :) Sme zvedaví a držíme Braňovi palce!

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív B. M.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info