Peter Varga: Farebné makrónky úplne jednoducho

Šéfkuchár Peter Varga nám už 3 recepty na makrónky pripravil. Tieto efektné koláčiky pochádzajúce z Francúzska nemusí byť tak ľahké pripraviť, ale teraz má Peťo pre nás inú, jednoduchšiu a nenáročnú verziu týchto zaujímavých farebných plnených piškótiek. Drobné pečivo, ktoré nám môže pripomínať staré známe laskonky, a vďaka mandľovej múke je bezlepkové, môže mať rôzne sezónne chute. Peťo tentoraz pripravil čokoládové.
Na makrónky budeme potrebovať:
- 50 g bielkov
- 75 g kryštalového cukru
- 125 g mandľovo-cukrovej zmesi
- 200 g kvalitná horká čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
- plátok masla
|
|
Postup:
Najprv presitkujte 100 g mandľovej múky a 100 g práškového cukru. Potom múku a cukor zmiešame a ešte 2x túto zmes presitkujeme. Potom navážime 125 g tejto zmesi, ktorú budeme zamiešavať do snehu.
Vyšľaháme si bielka s kryštálovým cukrom, sneh musí byť tuhý, ale nie pevný až "tvrdý", pretože sa ťažko vymieša cesto. Primiešajte na 3x vždy do kruhu mandľovú zmes, až potom stierkou jemne opatrne ručne zamiešame. Cesto necháme odpočívať cca 10 minút.
Makrónkové cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie tvoríme malé rovnako veľké kolieska. Keď už máme takéto kôpky na plechu, doslova buchneme cca 5 krát plechom o stôl (pracovnú dosku), aby sa stratili vzduchové bublinky a necháme ich vyschnúť na plechu cca 30 min. Pečieme na 140 °C, 18 min. Upečené ich necháme vychladnúť na papieri a potom ich opatrne odlepíme.
Čokoládové ganache: Zohrejeme smotanu pod bod varu s plátkom masla. Do misky rozlámeme čokoládu, zalejeme ju ohriatou smotanou a vymiešame hladkú čokoládovú zmes. Necháme ju vychladnúť a odložíme stuhnúť do chladničky. Upečené makrónky spájame opatrne čokoládovým ganache.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.