Peter Varga: Farebné makrónky úplne jednoducho

Šéfkuchár Peter Varga nám už v našom kulináriu 3 recepty na makrónky pripravil. Ďalšou kulinárskou špecialitou sú tieto chutné koláčiky pochádzajúce z Francúzska, ktoré nemusí byť tak ľahké pripraviť, ale keďže Peťo má rád kulinárske dobrodružstvo, pripravil si pre teba inú, jednoduchšiu a nenáročnú verziu týchto zaujímavých farebných plnených piškótiek. Drobné pečivo, ktoré ti môže pripomínať staré známe laskonky a vďaka mandľovej múke je bezlepkové, môže mať rôzne sezónne chute. Peťo tentoraz pripravil čokoládové. Poďme teda na to! Nech sa kulinárske zviera v teba prejaví naplno :-)
Na makrónky budeme potrebovať:
- 50 g bielkov
- 75 g kryštalového cukru
- 125 g mandľovo-cukrovej zmesi
- 200 g kvalitná horká čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
- plátok masla
|
|
Postup:
Najprv presitkuj 100 g mandľovej múky a 100 g práškového cukru. Potom múku a cukor zmiešaj a ešte 2x túto zmes presitkuj. Následne si naváž 125 g tejto zmesi, ktorú budeš zamiešavať do snehu.
Vyšľahaj si bielka s kryštálovým cukrom, sneh musí byť tuhý, ale nie pevný až "tvrdý", pretože sa ťažko vymieša cesto. Primiešaj na 3x vždy do kruhu mandľovú zmes, až potom stierkou jemne opatrne ručne zamiešaj. Cesto nechaj odpočívať cca 10 minút.
Makrónkové cesto daj do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie vytvor malé rovnako veľké kolieska. Keď už máš takéto kôpky na plechu, doslova buchni cca 5 krát plechom o stôl (pracovnú dosku), aby sa stratili vzduchové bublinky a nechaj ich vyschnúť na plechu cca 30 min. Peč na 140 °C, 18 min. Upečené ich nechaj vychladnúť na papieri a potom ich opatrne odlep.
Čokoládové ganache: Zohrej smotanu pod bod varu s plátkom masla. Do misky rozlám čokoládu, zalej ju ohriatou smotanou a vymiešaj hladkú čokoládovú zmes. Nechaj ju vychladnúť a odlož stuhnúť do chladničky. Upečené makrónky spájaj opatrne čokoládovým ganache.
Nech sa tvoje kulinárske inštinkty nasýtia doplna!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa ti recept páči, neváhaj ho zdieľať s ďalšími, čo sú pripravený prežívať kulinársku zverinu.