• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Rastislav Krcho: Špenátová roláda s údeným lososom

Rastislav Krcho je šéfom agentúry zaoberajúcej sa (okrem iného aj) profesionálnym cateringom. Bude nám preto prinášať zväčša recepty na prípravu jedál vhodných na recepcie a iné eventy, prípadne na domácu prípravu pre nezabudnuteľné pohostenie vašich hostí. :) Recept, ktorý pre nás dnes pripravil, je skvelý ako slaný finger food.

Na špenátovú roládu s údeným lososom potrebujeme:

Cesto:

  • 300 g čerstvého baby špenátu
  • 3 vajcia
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 150 g špaldovej múky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ a mleté korenie

Plnka:

  • 250 g ricotty (alebo iného krémového tvarohu)
  • 200 g Creme fraiche (alebo lahôdkovej smotany)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL čerstvá pažítka / čierne olivy / citrónová kôra ...
  • 200 g údeného lososa

Postup:

Špenát umyjeme, osušíme a rozmixujeme. Pridáme 3 žĺtky, nastrúhaný parmezán a špaldovú múku. Ochutíme lisovaným cesnakom, soľou a mletým korením. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do špenátovej zmesi.

Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme cesto. Takto pripravené cesto pečieme 12 – 15 minút v rozohriatej rúre na 180 °C. Cesto počas pečenia kontrolujeme. Upečené špenátové cesto necháme chvíľu odpočinúť, potom ho ešte teplé aj s papierom zavinieme do rolády a necháme vychladnúť.

Plnku si pripravíme spojením Ricotta a Creme fraiche. Obe suroviny vložíme do misky a ručne metličkou spojíme do hladkej hmoty. Pre zvýraznenie chuti a sviežosti môžeme pridať citrónovú kôru. Takto pripravenú hmotu dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, mletým korením a pridáme nasekanú pažítku. Hotovú plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnutý plát cesta, na vrch plnky poukladáme plátky údeného lososa a cesto zavinieme. Hotovú roládu dáme odpočinúť na cca 2 – 3 h do chladničky.

Podávame nakrájané na plátky. Dobrú chuť! 

Tento recept pripravil Rastislav Krcho.

Rastislav Krcho, alebo JOHNY :), v súčasnosti pôsobí v cateringovej a marketingovej agentúre Experience Agency, ktorej je zakladateľom aj majiteľom. Ako hovorí, gastronómii sa učí celý život, pretože gastronómia stále napreduje a trendy sa menia. Prvé skúsenosti s varením mal už v detstve, kedy rodine pripravil jablká v župane. A mali úspech :) To ho povzbudilo, takisto ako jeho učitelia Peter Dudáš, či Peter Šmigovský. Počas svojej kariéry pracoval napríklad v hoteli Carlton či hoteli Arcadia v Bratislave. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a začal podnikať.

Organizovanie eventov a cateringov je jeho prácou, ale aj hobby. Robí vysnívanú prácu, ktorá ho napĺňa. Najradšej varí z čerstvých kvalitných surovín, najlepšie slovenských. Inšpirujú ho osobnosti ako Heston Blumenthal pre jeho úžasnú molekulárnu gastronómiu, Jamie Oliver pre jeho jednoduchosť a taliansku kuchyňu a Peter Krištofovič, ktorý je úspešným podnikateľom a motivátorom.

V živote sa vyhýba slovám ako nie, nedá sa, neviem. Túži po zdraví a šťastnej rodine, ale tiež by chcel vidieť tučniaky na Antarktíde :) My mu držíme palce a tešíme sa na recepty, ktorá nám, a hlavne vám, bude pravidelne prinášať.

Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív R.K.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info