Rastislav Krcho: Špenátová roláda s údeným lososom

Rastislav Krcho je šéfom agentúry zaoberajúcej sa (okrem iného aj) profesionálnym cateringom. Bude nám preto prinášať zväčša recepty na prípravu jedál vhodných na recepcie a iné eventy, prípadne na domácu prípravu pre nezabudnuteľné pohostenie vašich hostí. :) Recept, ktorý pre nás dnes pripravil, je skvelý ako slaný finger food.
Na špenátovú roládu s údeným lososom potrebujeme:
Cesto:
- 300 g čerstvého baby špenátu
- 3 vajcia
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 150 g špaldovej múky
- 3 strúčiky cesnaku
- Soľ a mleté korenie
Plnka:
- 250 g ricotty (alebo iného krémového tvarohu)
- 200 g Creme fraiche (alebo lahôdkovej smotany)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL čerstvá pažítka / čierne olivy / citrónová kôra ...
- 200 g údeného lososa
Postup:
Špenát umyjeme, osušíme a rozmixujeme.
Pridáme 3 žĺtky, nastrúhaný parmezán a špaldovú múku. Ochutíme lisovaným
cesnakom, soľou a mletým korením. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh
a opatrne zapracujeme do špenátovej zmesi.
Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme cesto. Takto pripravené cesto pečieme 12 – 15 minút v rozohriatej rúre na 180 °C. Cesto počas pečenia kontrolujeme. Upečené špenátové cesto necháme chvíľu odpočinúť, potom ho ešte teplé aj s papierom zavinieme do rolády a necháme vychladnúť.
Plnku si pripravíme spojením Ricotta a Creme fraiche. Obe suroviny vložíme do misky a ručne metličkou spojíme do hladkej hmoty. Pre zvýraznenie chuti a sviežosti môžeme pridať citrónovú kôru. Takto pripravenú hmotu dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, mletým korením a pridáme nasekanú pažítku. Hotovú plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnutý plát cesta, na vrch plnky poukladáme plátky údeného lososa a cesto zavinieme. Hotovú roládu dáme odpočinúť na cca 2 – 3 h do chladničky.
Podávame nakrájané na plátky. Dobrú chuť!
Tento recept pripravil Rastislav Krcho.
Rastislav Krcho, alebo JOHNY :), v súčasnosti pôsobí v cateringovej a marketingovej agentúre Experience Agency, ktorej je zakladateľom aj majiteľom. Ako hovorí, gastronómii sa učí celý život, pretože gastronómia stále napreduje a trendy sa menia. Prvé skúsenosti s varením mal už v detstve, kedy rodine pripravil jablká v župane. A mali úspech :) To ho povzbudilo, takisto ako jeho učitelia Peter Dudáš, či Peter Šmigovský. Počas svojej kariéry pracoval napríklad v hoteli Carlton či hoteli Arcadia v Bratislave. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a začal podnikať.
Organizovanie eventov a cateringov je jeho prácou, ale aj hobby. Robí vysnívanú prácu, ktorá ho napĺňa. Najradšej varí z čerstvých kvalitných surovín, najlepšie slovenských. Inšpirujú ho osobnosti ako Heston Blumenthal pre jeho úžasnú molekulárnu gastronómiu, Jamie Oliver pre jeho jednoduchosť a taliansku kuchyňu a Peter Krištofovič, ktorý je úspešným podnikateľom a motivátorom.
V živote sa vyhýba slovám ako nie, nedá sa, neviem. Túži po zdraví a šťastnej rodine, ale tiež by chcel vidieť tučniaky na Antarktíde :) My mu držíme palce a tešíme sa na recepty, ktorá nám, a hlavne vám, bude pravidelne prinášať.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: archív R.K.