R. Krcho: Lososový tatarák s wasabi majonézou a sezamom, zemiakový chips

Ak by ste chceli svojej polovičke na Deň zaľúbených pripraviť romantickú večeru pri sviečkach, pri výbere jedál do vášho valentínskeho menu sa môžete inšpirovať aj Rasťom Krchom z cateringovej agentúry Experience. V spolupráci so svojim šéfkuchárom Zoltánom Weiszom pripravili komplet valentínske menu pre reštauráciu Vetvár v Bratislave. Formou eventu budú 14. februára 2020 variť a prezentovať skvelé jedlá a ako predjedlo budú servírovať tento lososový tatarák (bližšie info na FB Experience). Nie len vďaka wasabi to bude isto horúci večer :)
Lososový tatarák s wasabi majonézou, sezamom, zemiakovým chipsom a citronovým vinegretom pripravíme takto:
Losos:
- 80 g losos
- Wasabi majonéza: 2 čajové lyžičky majonézy, 1 kávová lyžička wasabi pasty
- Citrónový vinegret: 1 cl citrónovej stavy, 3 cl olivový olej - zmiešame a vyšlaháme ponorným mixérom
- Sezamový olej
- Sezam
- Thin sójová omáčka
- Citrónová šťava
- Olivový olej, soľ, korenie
Postup: Lososa si nasekáme ostrým nožom na čo najjemnejšie kúsky. Wasabi zmiešame s majonézou. Pripravenú wasabi majonézu postupne pridávame k nasekaným kúskom lososa pokiaľ nezískame príjemnú konzistenciu Potom dochutíme sezamovým olejom, soľou, korením, citrónovou šťavou, kvapkou olivového oleja a sójovej omáčky a citrónovým vinegretom.
Zemiakový chips:
- 1 veľký zemiak
- Olej, soľ
Postup: Zemiak očístíme, narežeme na tenké plátky (najlepšie na nárezovom stroji alebo na mandolíne). Zemiaky poukladáme na plech na silikónovú podložku, posolíme, potrieme olejom a prikryjeme ďalšou silikónovou podložkou (pokiaľ nemáme podložky, môžeme nahradiť papierom na pečenie, ale je potrebné zaťažiť vrchnú časť ďalším plechom sa pečenie). Pečieme pri 170 °C do zlatista cca 10 - 15 minút, priebežne kontrolujeme.
Pripravený lososový tatarák servírujeme na zemiakový chips, posypeme sezamom a prikryjeme ďalším chipsom.
Dobrú chuť!
Rastislav Krcho, alebo JOHNY :), v súčasnosti pôsobí v cateringovej a eventovej agentúre Experience Agency, ktorej je zakladateľom aj majiteľom. Ako hovorí, gastronómii sa učí celý život, pretože gastronómia stále napreduje a trendy sa menia. Prvé skúsenosti s varením mal už v detstve, kedy rodine pripravil jablká v župane. A mali úspech :) To ho povzbudilo, takisto ako jeho učitelia Peter Dudáš, či Peter Šmigovský. Počas svojej kariéry pracoval napríklad v hoteli Carlton či hoteli Arcadia v Bratislave. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a začal podnikať.
Organizovanie eventov a cateringov je jeho prácou, ale aj hobby. Robí vysnívanú prácu, ktorá ho napĺňa. Najradšej varí z čerstvých kvalitných surovín, najlepšie slovenských. Inšpirujú ho osobnosti ako Heston Blumenthal pre jeho úžasnú molekulárnu gastronómiu, Jamie Oliver pre jeho jednoduchosť a taliansku kuchyňu a Peter Krištofovič, ktorý je úspešným podnikateľom a motivátorom. Okrem vlastnej agentúry založil aj talianske bistro, pripravoval catering vo vlaku pre hokejistov počas MS 2019 v ľadovom hokeji na Slovensku, stal sa oficiálnym partnerom MS 2019 v synchronizovanom plávaní. Viedol tiež tím kuchárov na najväčšom filmovom cateringu na Slovensku v ťažkých podmienkach. Je aj tvorcom myšlienky Kamado Joe na cestách a mnohých iných projektov.
Johny je šikovný mladý muž, ktorý sa v živote vyhýba slovám ako nie, nedá sa, neviem. A vychádza mu to. :) Túži po zdraví a šťastnej rodine, ale tiež by chcel vidieť tučniaky na Antarktíde :) Držíme palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: Michal Babinčák, archív R. K.
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.