• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Juraj Smatana: Domáca bazalková tatárska omáčka

Čas grilovačiek je v plnom prúde. Teplé dni a večery doslava lákajú ku grilovaniu. Čím ale doplniť všetky pripravené dobroty a podčiarknuť ich chuť? Prekvapte svojich hostí skvelou domácou tatárskou omáčkou. Vychladená sa skvele hodí napríklad k rôznym typom mäsa a rýb.

Budeme potrebovať:

  • 3 žĺtka z čerstvých vajec
  • 1 PL pravej dijonskej horčice
  • 2 ČL bieleho vínneho octu
  • 4 dcl slnečnicového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g čerstvej bazalky
  • 1 ks limetka
  • soľ, biele mleté korenie

Postup:

Najprv si pripravíme domácu majonézu. V miske metličkou rozmiešame žĺtka, horčicu a vínny ocot. Za stáleho miešania pomaly prilievame olej. Olej vmiešavame rovnomerne. Ak budeme olej liať príliš rýchlo, majonéza sa môže zraziť. 

Cesnak rozkrojíme na polovicu a vyberieme stredový hlúbik (pri jedení cesnaku v surovom stave spôsobuje hlúbik trávacie ťažkosti). Do mixéra vložíme takto upravený cesnak, pripravenú domácu majonézu (alebo 500 g kúpenej majonézy), bazalku, soľ, korenie a kôru aj šťavu z limetky. Rozmixujeme do hladka a pred podávaním uložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu. 

Dobrú chuť!

Recept pripravil Juraj Smatana:

Juraj pochádza z Topoľčian, kde aj vyštudoval SOU obchodu a služieb. Od detstva pomáhal svoju otcovi - mäsiarovi pri práci. Rozhodnutie venovať sa v živote gastronómii bolo jednoduché aj vďaka otcovej rade pri výbere povolania: "Jesť sa bude stále." :) V rámci gastronómie ho najviac baví rôznorodosť surovín a kombinácie, aké sa dajú s nimi vykúzliť na tanieri. "Nie je nič krajšie, ako niekomu vyčariť úsmev na tvári bez slov." Kuchárskym vzorom je pre neho každý kuchár, ktorý pracuje od srdca a poctivo.

Pôsobil v reštauráciách v Topoľčanoch, neskôr pri Banskej Bystrici v reštaurácii Il Porto v Harmanci. Práve tu spoznal ľudí, ktorí pracovali na Korzike, a tak sa dostal k šanci okúsiť prácu v zahraničí, ktorú aj využil. Na Korzike aj aktuálne pôsobí, pretože dostal neodolateľnú ponuku pracovať ako Executive Chef pre podnik, ktorý na Korzike založil Slovák Vladimír Vaník - Focu Di Legna. Spoločnými silami chcú túto reštauráciu posunúť o level vyššie, dokonca by veľmi radi získali michelinskú hviezdu. Držíme palce! 

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív J. S.

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info